Мадуро спреман за директан дијалог са Вашингтоном

0
мадуро

Николас Мадуро (Фото: Sputnik / Sergey Guneev)

Председник Венецуеле Николас Мадуро је, након скоро годину дана, дао свој први интервју за америчке медије у којем је објаснио неуспех политике америчког председника Доналда Трампа према Каракасу, али и истакао да је спреман на дијалог са Вашингтоном.

„Сматрам да је (амерички државни секретар) Мајк Помпео доживео неуспех у Венецуели и да је одговоран за неуспех Доналда Трампа у његовој политици према нашој земљи. Мислим да је Трамп имао одвратне саветнике за Венецуелу. (Бивши саветник за безбедност) Џон Болтон, Мајк Помпео и (специјални представник САД за Венецуелу) Елиот Абрамс довели су да до погрешне представе“, рекао је Мадуро за „Вашингтон пост“.

Венецуелански лидер такође је изразио спремност за директaн дијалог са Трампом.

„Ако између влада постоји поштовање, без обзира колико су велике Сједињене Америчке Државе и ако постоји дијалог, размена истинитих информација, будите уверени да можемо да створимо нову врсту односа“, уверио је председник Венецуеле.

Он је додао да је спреман да разговара са лидером опозиције Хуаном Гваидом, али је нагласио да неће удовољити његовом захтеву да напусти место председника.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Покушај преврата




У Венецуели су у јануару прошле године почели протести против председника Николаса Мадура убрзо након што је положио заклетву. Лидер опозиције Хуан Гваидо прогласио се за привременог председника на основу чињенице да је у тренутку „државног преврата“ био председник парламента.

Неке европске земље и Сједињене Америчке Државе признале су Гваида за председника. Мадуро је, са своје стране, Гваида назвао „америчком марионетом“.

Русија, Кина, Куба, Боливија, Турска и бројне друге земље подржале су Мадура као јединог легитимног председника Венецуеле. Москва је Гваидов „председнички статус“ назвала непостојећим.

Прочитајте још:  Венецуела подржала Белорусију: Напади на наше земље по истом сценарију

Гваидо је касније признао да је преврат био неуспешан. Он је 5. јануара смењен са места председника Националне скупштине Венецуеле. На његово место дошао је провладин посланик Луис Пара. Низ западних земаља није признало ову одлуку.

Спутњик



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *