Више од трећине домаћинстава у Грчкој не може да плати комуналне услуге

0

(Фото: Shutterstock)

Више од једне трећине домаћинстава у Грчкој током 2018. године није било у могућности да плати рачуне за комуналне услуге, показује најновија анализа Еуростата.

Према подацима, 36 одсто домаћинстава у Грчкој није могло да плати рачуне за грејање, струју, гас, воду и друге комуналне услуге, у Бугарској незнатно мање, око 30 одсто, Хрватска је трећа са 17,5 одсто, а следе Румуња (14,4 одсто), Словенија (12,5 одсто) и Kипар (12,2 одсто).

Најбоља ситуација по том питању је у у Холандији у којој свега 1,5 одсто домаћинстава не може да плати рачуне за комуналне услуге, а потом у Чешкој (2,1 одсто), Шведској (2,3 одсто), Аустрији (2,4 одсто), Немачкој (3,0 одсто) и Луксембургу (3,6 одсто).




Истраживање Еуростата показује да је укупан број грађана држава чланица ЕУ који те рачуне не може да плати опао за пет година. Током 2018. године укупно 7 одсто домаћинстава у ЕУ није било у стању да плати рачуне за комуналије, док је тај проценат 2013. године износио 10 одсто.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Међу домаћинствима која једва састављају крај с крајем је и велики број оних са малом децом, али и старијих особа, показало је истраживање.

Рачуне не може да плати на време 14% домаћинстава која се састоје од самохраних родитеља с децом, око 3 одсто домаћинстава које чине две старије особе од којих најмање једна има више од 65 година, односно 11 одсто домаћинстава која се састоје од више од две одрасле особе и малолетне деце.

Н1



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *