400 радника остаје без посла: Фабрика бакарних цеви у Мајданпеку оглашена за продају!

1

(Фото: EPA-EFE/ ADI WEDA)

Око 400 радника Фабрике бакарних цеви у Мајданпеку од нове године је на принудном одмору и њихов даљи статус у фирми, како сами кажу, за сада је нејасан. То предузеће, које је било једно од најпрофитабилнијих у Србији у области прераде бакра, пре петнаест година приватизовала је руска компанија “УГМК Холдинг”.

Према записнику са ванредне скупштине акционара, објављеном на сајту Фабрике бакарних цеви, фирма је крајем прошле године променила назив и основну делатност из производне у трговинску.

Разлози за промену су, како наводи руководство, губици у пословању и прилагођавање тржишту. Прошле недеље донета је и одлука о спровођењу социјалног програма. Све то је узнемирило раднике.




“Ово је веома тешка и мучна ситуација, с тим што се се тај сам процес одвијао без најаве, фактички није било најаве да ће се тако нешто догодити. Овом одлуком о новој систематизацији где се планира да дванаест радника остане да ради у фабрици, фактички без посла остаће неких 280 радника који су стално запослени и где ће се спровести социјални програм и 80 до 100 радника који су били упошљени на привременим i повременим пословима”, истиче Владимир Салковић, председник Индустријског синдиката фабрике “Бакарне цеви А.Д. Мајданпек”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У Мајданпеку данас живи око 5.000 становника. Већина запослених ради у рударско-металуршком комплексу, руднику бакра и фабрици бакарних цеви.

Овакав развој ситуације је, кажу грађани, страшан и велики.

“Локална самоуправа понмо прати дешавања у фабрици бакарних цеви. Свакако смо највише забринути за судбину тих радника и њихових породица. Према нашим информацијама, за куповину фабрике бакарних цеви била је заинтересована једна грчка компанија и општина, локална самоуправа може помоћи у том смислу у проналажењу нових партнера који су заинтересовани за куповину фабрике бакарних цеви”, поручује Никола Науновић, председник Скупштине општине Мајданпек.

Прочитајте још:  Први смртни случај због коронавируса у Србији, заражено 135 људи

У овом тренутку извесно је само то да је фабрика на продају, да производње у јануару нема и да су радници и даље на принудном одмору. На питање како ће фабрика наставити пословање за сада још увек нема знаничних одговора.

РТС



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “400 радника остаје без посла: Фабрика бакарних цеви у Мајданпеку оглашена за продају!

  1. Neizvesnosti u vezi fabrike nema, priprema se za zatvaranje , s obzirom da ovih dana vlasnik fabrike priprema da sav alat za proizvodnju kao i pojedine mašine pošalje za Rusiju. U takvim okolnostima ne postoji ni nada da bi i potencijalni kupac mogao da pokrene proizvodnju u nekom bliskom periodu. Za to vreme će već kvalifikovani i obučeni radnici već napustiti Majdanpek jer ne postoji mogućnost nalaženja drugog posla za tolki broj ljudi. U ovakvoj situaciji se ne vidi nikakva perspektiva za radnike koji će ostati bez posla.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *