400 радника остаје без посла: Фабрика бакарних цеви у Мајданпеку оглашена за продају!

(Фото: EPA-EFE/ ADI WEDA)

Око 400 радника Фабрике бакарних цеви у Мајданпеку од нове године је на принудном одмору и њихов даљи статус у фирми, како сами кажу, за сада је нејасан. То предузеће, које је било једно од најпрофитабилнијих у Србији у области прераде бакра, пре петнаест година приватизовала је руска компанија „УГМК Холдинг“.

Према записнику са ванредне скупштине акционара, објављеном на сајту Фабрике бакарних цеви, фирма је крајем прошле године променила назив и основну делатност из производне у трговинску.

Разлози за промену су, како наводи руководство, губици у пословању и прилагођавање тржишту. Прошле недеље донета је и одлука о спровођењу социјалног програма. Све то је узнемирило раднике.
„Ово је веома тешка и мучна ситуација, с тим што се се тај сам процес одвијао без најаве, фактички није било најаве да ће се тако нешто догодити. Овом одлуком о новој систематизацији где се планира да дванаест радника остане да ради у фабрици, фактички без посла остаће неких 280 радника који су стално запослени и где ће се спровести социјални програм и 80 до 100 радника који су били упошљени на привременим i повременим пословима“, истиче Владимир Салковић, председник Индустријског синдиката фабрике „Бакарне цеви А.Д. Мајданпек“.

У Мајданпеку данас живи око 5.000 становника. Већина запослених ради у рударско-металуршком комплексу, руднику бакра и фабрици бакарних цеви.

Овакав развој ситуације је, кажу грађани, страшан и велики.

„Локална самоуправа понмо прати дешавања у фабрици бакарних цеви. Свакако смо највише забринути за судбину тих радника и њихових породица. Према нашим информацијама, за куповину фабрике бакарних цеви била је заинтересована једна грчка компанија и општина, локална самоуправа може помоћи у том смислу у проналажењу нових партнера који су заинтересовани за куповину фабрике бакарних цеви“, поручује Никола Науновић, председник Скупштине општине Мајданпек.

У овом тренутку извесно је само то да је фабрика на продају, да производње у јануару нема и да су радници и даље на принудном одмору. На питање како ће фабрика наставити пословање за сада још увек нема знаничних одговора.

РТС