Британски универзитети финансирали злочине у Израелу?

0

Напади на Газу (Фото: Јутјуб)

Британски универзитети уложили су готово 600 милиона долара у компаније које су учествовале у израелским злочинима против Палестинаца, открива извештај објављен на британском веб порталу Middle East Eye (МЕЕ).

Више од 100 британских универзитета има 454 милиона британских фунти улагања у компаније које су учествовале у израелском кршењу међународног права, показало је вишегодишње истраживање Кампање солидарности с Палестином (ПСЦ).

У извештају се истиче да је објављивање ових података разљутило активисте који изражавају солидарност с Палестинцима.



ПСЦ је крајем прошле године открио јавно доступну базу података која садржи 117 од 151 универзитета у Великој Британији с улагањима у компаније за које ова група сматра да су учествовале у израелским ратним злочинима над Палестинцима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

ПСЦ вјерује да ове компаније помажу у одржавању система институционализоване расне дискриминације у Израелу, што сеже до злочина апартхејда… (кроз) оружје, технологију и друге облике подршке коју добија од компанија широм света.

У извештају се наводи да је кампања почела када је Худа Амори, предводница кампање, представила огранак пропалестинског покрета БДС (Boycott, Divestment, Sanctions / Бојкот, неинвестирање, санкције) на Универзитету у Манчестеру током својих студентских дана.



Портал МЕЕ додаје да је Худа у то време сумњала да су многи универзитети, као и онај на којем је студирала, умешани у такве праксе, што ју је потакнуло да почне прикупљати податке за базу података ПСЦ-а .

– Била сам бесна због тога, као и други студенти, посебно палестински студенти, који морају плаћати школарине институцијама које улажу у компаније које омогућују ова кршења права – казала је Амори.

Прочитајте још:  НАПАД НА ЈУГ СИРИЈЕ: Израел наставља бомбардовање, ПВО оборила део пројектила (ВИДЕО)

ПСЦ напомиње да универзитети у Великој Британији улажу у низ компанија које снабдевају израелску војску оружјем и помажу изградњи израелских илегалних насеља на окупираној Западној обали.

Балкан Ал Џазира



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *