Британски универзитети финансирали злочине у Израелу?

Напади на Газу (Фото: Јутјуб)

Британски универзитети уложили су готово 600 милиона долара у компаније које су учествовале у израелским злочинима против Палестинаца, открива извештај објављен на британском веб порталу Middle East Eye (МЕЕ).

Више од 100 британских универзитета има 454 милиона британских фунти улагања у компаније које су учествовале у израелском кршењу међународног права, показало је вишегодишње истраживање Кампање солидарности с Палестином (ПСЦ).

У извештају се истиче да је објављивање ових података разљутило активисте који изражавају солидарност с Палестинцима.ПСЦ је крајем прошле године открио јавно доступну базу података која садржи 117 од 151 универзитета у Великој Британији с улагањима у компаније за које ова група сматра да су учествовале у израелским ратним злочинима над Палестинцима.

ПСЦ вјерује да ове компаније помажу у одржавању система институционализоване расне дискриминације у Израелу, што сеже до злочина апартхејда… (кроз) оружје, технологију и друге облике подршке коју добија од компанија широм света.

У извештају се наводи да је кампања почела када је Худа Амори, предводница кампање, представила огранак пропалестинског покрета БДС (Boycott, Divestment, Sanctions / Бојкот, неинвестирање, санкције) на Универзитету у Манчестеру током својих студентских дана.Портал МЕЕ додаје да је Худа у то време сумњала да су многи универзитети, као и онај на којем је студирала, умешани у такве праксе, што ју је потакнуло да почне прикупљати податке за базу података ПСЦ-а .

– Била сам бесна због тога, као и други студенти, посебно палестински студенти, који морају плаћати школарине институцијама које улажу у компаније које омогућују ова кршења права – казала је Амори.

ПСЦ напомиње да универзитети у Великој Британији улажу у низ компанија које снабдевају израелску војску оружјем и помажу изградњи израелских илегалних насеља на окупираној Западној обали.

Балкан Ал ЏазираПостави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.