Почело суђење Трампу

Доналд Трамп (Фото: AP Photo / Matt Rourke)

У америчком Сенату је почело суђење у процесу опозива председника Сједињених Америчких Држава Доналда Трампа.

Прва обавеза Сената, који предводе републиканци, је изјашњавање о временском оквиру и правилима процеса , што је предложио Мич Меконел, лидер већинских републиканаца у Сенату.

По тој резолуцији, представници демократа, који у процесу опозива обављају функцију тужилаца, као и правни тим председника Доналда Трампа, имају по 24 сата у наредна три дана да представе своје виђење случаја, али у документу се не помиње да ли ће у процесу учествовати сведоци, као и да ће бити одобрено представљање нових доказа.

Након што је документ у Сенату представио Председник Врховног суда САД-а Џон Робертс, обратили су се Пет Сипилони, заступник америчког председника и Адам Шиф, један од демократа који заступа Представнички дом – у ком је Доналд Трамп опозван.Пет Сипилони је рекао да заступници председника Трампа подржавају резолуцију сенатора Меконела која, сматрају, може омогућити поштено суђење.

„Резолуција је заснована на документу коришћеном у процесу вођеном у случају бившег председника Клинтона. Странама је омогућено да отворено изнесу ставове. Верујемо да ћете, када будете чули наше презентације, бити сигурни да председник није урадио ништа погрешно. Случај не постоји“, рекао је Сипилони.

Адам Шиф, представник демократа у суђењу у процесу опозива, рекао је да у име Представничког дома изаражава противљење предложеној резолуцији, истичући да су демократе изнеле најозбиљније оптужбе против председника.

„Навели смо да је вршио притисак тако што је условљавао сусрет са украјинским председником, који је тај сусрет жарко желео, тражећи противуслугу за личну политичку корист. Такође, зауставио је помоћ од 400 милиона долара Украјини. Оптужен је за опструисање Конгреса. Ако председник може да утиче на истрагу онда се ставља изнад закона. Не може бити осуђен нити опозван. То га чини монархом – што је противно систему који настојимо да одржимо“, рекао је Шиф.Према његовим речима, одлука да ли ће бити поштеног суђења биће најважнија која ће првог дана процеса бити донета у Сенату.

Лидер демократа у Сенату Чак Шумер уложио је амандман којим тражи од Сената да Белој кући упути обавезујући позив да достави документа у вези са исплатом војне помоћи Украјини и о том амандману ће данас гласати.

Адвокати америчког председника тврде да је процес опозивива Доналда Трампа „опасно нарушавање Устава“ и истичу да није вршио наводи притисак на Украјину како би стекао политичку корист за себе.

Да би Трамп био смењен, потребно је да га осуди две трећине сенатора – што је у овом случају мало вероватно.

Представнички дом, у ком су демократе у већини, опозвао је Доналда Трампа по два основа – да је искористио положај како би извршио притисак на украјинског председника Володимира Зеленског да истражи Џоа Бајдена, бившег потпредседника САД-а који важи за једног од његових озбиљнијих противкаднидата на новембарским изборима, док су други основ наводне опструкције Конгреса у истрази коју је спровело то тело.

У тренутку почетка опозива амерички председник налази се на Светском економском форуму у швајцарском Давосу.

Ово је четврти случај у америчкој историји да се председник државе суочава са могућим разрешењем.

СпутњикПостави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.