Порука из Америке: Ништа није ни готово ни искључено када је у питању Косово и Метохија

0

(Фото: AP Photo / Visar Kryeziu)

Ништа није готово и ништа није искључено, па чак ни промена граница када је у питању Косово и Метохија, каже Мајкл Карпентер, бивши званичник Пентагона.

Карпентер, бивши саветник и присталица Џозефа Бајдена, иначе и експерт за Балкан, рекао је да ће Вашингтон аминовати свако решење око кога се усагласе Срби и Албанци. Истиче и да у томе нема црвених линија — све је на Београду и Приштини, преноси Танјуг.




Према његовим речима, ЕУ, Америка и УН подржаће одржив договор. Он је пренео лични став да су и демократе и републиканци у Конгресу чврсто уједињени у подршци “независног Косова”.

„Дакле, то се неће променити“, каже он и додаје да обе стране желе резолуцију која ће омогућити Србији и окупираним територијама да живе раме уз раме у миру и просперитету. „Морамо креативно да размишљамо како то постићи. Не мислим да је статус кво одржив“, рекао је Карпентер.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Он је оценио да шта год да демократска администрација успе, садашња ће морати да буде креативнија и да добро размисли како да подстакне две стране да постигну договор који може да прихвати већина Срба и Шиптара.

„То укључује стављање на сто идеје о стабилизационом фонду“, додаје он.
Он не би желео да искључи ниједну могућност, па ни промену граница, али напомиње да је кључ одрживост договора који подржава већина грађана, како у Србији тако и на Косову.

„Ако унутрашњи актери не подржавају резолуцију у потпуности, онда без обзира на то шта спољни актери мисле о томе, то неће функционисати. Трајна резолуција захтева широку подршку на обе стране“, указује Карпентер.

Прочитајте још:  ПОЧАСНА СРПДЊА ТЕХНИЧКОГ ПРЕМИЈЕРА: ДРИТАН ОД ЛУИЗИЈАНЕ И ДОМАЋЕ ОВЦЕ И МАГАРЦИ!

Агенције / Васељенска ТВ



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *