Порука из Америке: Ништа није ни готово ни искључено када је у питању Косово и Метохија

(Фото: AP Photo / Visar Kryeziu)

Ништа није готово и ништа није искључено, па чак ни промена граница када је у питању Косово и Метохија, каже Мајкл Карпентер, бивши званичник Пентагона.

Карпентер, бивши саветник и присталица Џозефа Бајдена, иначе и експерт за Балкан, рекао је да ће Вашингтон аминовати свако решење око кога се усагласе Срби и Албанци. Истиче и да у томе нема црвених линија — све је на Београду и Приштини, преноси Танјуг.
Према његовим речима, ЕУ, Америка и УН подржаће одржив договор. Он је пренео лични став да су и демократе и републиканци у Конгресу чврсто уједињени у подршци „независног Косова“.

„Дакле, то се неће променити“, каже он и додаје да обе стране желе резолуцију која ће омогућити Србији и окупираним територијама да живе раме уз раме у миру и просперитету. „Морамо креативно да размишљамо како то постићи. Не мислим да је статус кво одржив“, рекао је Карпентер.
Он је оценио да шта год да демократска администрација успе, садашња ће морати да буде креативнија и да добро размисли како да подстакне две стране да постигну договор који може да прихвати већина Срба и Шиптара.

„То укључује стављање на сто идеје о стабилизационом фонду“, додаје он.
Он не би желео да искључи ниједну могућност, па ни промену граница, али напомиње да је кључ одрживост договора који подржава већина грађана, како у Србији тако и на Косову.

„Ако унутрашњи актери не подржавају резолуцију у потпуности, онда без обзира на то шта спољни актери мисле о томе, то неће функционисати. Трајна резолуција захтева широку подршку на обе стране“, указује Карпентер.

Агенције / Васељенска ТВПостави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.