Проверите на еТабла да ли ће вас посетити извршитељ

0

(Фото: Милица Живковић / Васељенска тв)

Од 1. јануара 2020. године почела је са радом електонска огласна табла суда – еТабла, коју је успоставило Министарство правде у сарадњи са УСАИД Пројектом „Владавине права”, саопштило је Министарство правде.

На еТабла односно сајту етабла.суд.рс грађани и правна лица сада могу да пронађу сва писмена из извршног поступка, која им нису успешно уручена лично од стране суда или јавног извршитеља.



Kако се наводи, електронска огласна табла заменила је досадашње физичке огласне табле по судовима, чиме је повећана одговорност, транспарентност и ефикасност правосуђа, а грађанима и привреди омогућен брз и једноставан увид у садржаје огласних табли судова на једном месту, односно на Интернету.

“Овим савременим решењем унапређује се заштита људских права, с обзиром на то да ће путем еТабле свим странкама у поступцима извршења и обезбеђења пред судовима Републике Србије, бити доступна писмена релевантна за њихова права и обавезе у тим поступцима, а која им нису могла бити лично уручена”, оцењује министарство.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



Поред функције истицања и скидања писмена на огласну таблу суда, електронска огласна табла ће служити и за вођење посебне евиденције о томе када су акт или писмено истакнути на електронској огласној табли и када су скинути с ње.

Имајући у виду да тренутно судови немају могућност да воде наведене свеобухватне и потпуне евиденције, ова функционалност ће представљати још једно унапређење рада судова, јер ће на једном месту, у електронском формату, бити доступни сви подаци који се односе на доставу путем огласне табле, чиме се директно утиче на ефикасности и економичност поступка, како пред судом, тако и пред јавним извршитељима.

Прочитајте још:  Косово: динар камен спотицања

Увођење електронске огласне табле омогућава да сви судови убудуће имају јединствену огласну таблу, а грађани ће са једне веб адресе моћи да сазнају која се све писмена из поступака извршења односе на њих уколико им иста нису лично уручена путем поште, а у наредним фазама ће имати могућност да уз претходну регистрацију добију информације и путем електронске поште или СМС поруке када се на огласној табли истакне документ који се односи на њих.

Нова економија



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *