Бизнисмен Владимир Врбашки купио Технохемију од државе

Фирма СЦОМ у власништву бизнисмена Владимира Врбашког постала је највећи појединачни акционар Технохемије након што је држава продала СЦОМ-у 46,8 одсто удела у том акционарском друштву.

СЦОМ је преузео акције на основу Уговора о продаји капитала Технохемија ад Београд, потписаним са Министарством привреде, види се из обавештења објављеног на сајту Београдске берзе 22. јануара.

У обавештењу се не наводи цена по којој је компанија Владимира Врбашког купила Технохемију, само да је продаја закључена дан раније, 21. јануара.

Kомпанија СЦОМ је постала позната у јавности када је Војвођански истраживачко-аналитички центар ВОИЦЕ писао да је та фирма на непознат начин преузела готово комплетну имовину посрнулог пољопривредног гиганта Граничар из Гакова.Овај центар је писао да је Граничар из Гакова узурпирао државно пољопривредно земљиште и склапала уговоре са фирмама које су обрађивале узурпирану земљу, међу којима је и Бест Сеед Продуцер, такође у власништву Врбашког.

Две године касније, како је писао ВОИЦЕ, СЦОМ се повукао из имовине Граничара, а уместо њега појавили су се људи блиски владајућој Српској напредној странци.

У новембру 2019. опозициони Савез за Србију оптужио је Врбашког да је повезан са производњом марихуане, уз наводе да је тај бизнисмен близак врху СНС-а.

Врбашки је ове наводе назвао „апсолутном неистином“, рекао да Гаково није у његовом поседу од 2016. године и наговестио могућност подношења кривичне пријаве.

Технохемија је предузеће које се бави трговином и производњом хемијских производа, трговином грађевинским материјалом, гумено-техничком робом, пластиком и ХТЗ опремом, основана 1951. године.

Ово предузеће је једно од 24 велика случаја корупције, који се већином односе на сумњиве приватизације.

Технохемија је продата 2003. године Ристу Гојковићу, али је Агенција за приватизацију 2008. раскинула уговор о продаји због тога што нови власник није испунио обавезу да инвестира.Због ове приватизације бивши директор Агенције за приватизацију Миодраг Ђорђевић и још двоје службеника те Агенције били оптужени за злоупотребу положаја.

Њих је тужилаштво теретило да су прихватили као инвестицију половину недовршене куће са базеном, од око 740 квадрата, коју је Гојковић продао Технохемији.

Потом је троје оптужених, који су чинили комисију, одлучило да је Гојковић испунио инвестициону обавезу и вратили му банкарску гаранцију, чиме су му прибавили противправну имовинску корист од око 25 милиона динара, тврдило је тужилаштво.

Ђорђевић и сарадници су у два поступка, 2016. и 2018. године, проглашени кривим, али су на лето прошле године сво троје правоснажно ослобођени кривице.

Нова економијаПостави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.