Агенција: Декан Факултета ветеринарске медицине запослио обе ћерке, куму и шурака, тражи се смена

0

(Фото: Screenshot)

Агенција за борбу против корупције утврдила је непотизам на Факултету ветеринарске медицине Универзитета у Београду, где је декан Владо Теодоровић запослио обе ћерке, куму и шурака.

Тиме је Теодоровић прекршио Закон о Агенцији за борбу против корупције, утврдио је овај орган и препоручио да декан буде смењен.

Kако се наводи у решењу Агенције, Теодоровић је закључио уговоре о раду са својом кумом Бранком Берајом, својом ћерком Споменком Теодоровић Ђурић, братом његове супруге (шураком) Николом Поповићем, а у радном односу је била и његова друга ћерка Александра Николић.

Са кумом Бранком Берајом закључио је четири уговора о раду у периоду од октобра 2012. до јула 2013. године, на пословима хигијеничара на одређено време, да би потом у октобру 2013. године његова кума добила и уговор на неодређено време на истим пословима на овом факултету.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Са ћерком Споменком Теодоровић је најпре у октобру 2013. године склопио уговор на одређено време за позицију истраживача-сарадника на једном пројекту, да би потом 2014. и 2017. године декан доносио одлуке којима је његова ћерка бирана за асистента.

Са братом своје супруге Николом Поповићем је од краја 2015. до средине 2016. године склапао уговоре на одређено како би шурак радио као возач, а потом је и он добио уговор на неодређено време за исто радно место.

Његова ћерка Александра Николић је прву половину 2017. године провела у радном односу на пословима истраживача-приправника на једном пројекту Министарства просвете.

Декан није писменим путем обавестио Агенцију за борбу против корупције да се налази у очигледном сукобу интереса, чиме је прекршио закон, али то није све. Агенција је утврдила дуплу функцију декану, који је од краја 2014. до краја 2018. године био на функцији председника Управног одбора Института за хигијену и технологију меса Београд.

Прочитајте још:  Приштина ангажовала агенцију за лобирање у Америци

Због свега утврђеног у истрази, Агенција је препоручила разрешење Владе Теодоровића са функције декана Факултета ветеринарске медицине.

Изјашњавајући се на обавештење о покретању поступка, Владо Теодоровић је, између осталог, навео да је од именовања на јавну функцију декана Факултета свој посао радио тако да није подређивао јавни интерес свом приватном интересу, да се одговорно носио према свом раду и да је све послове обављао савесно и поштено.



Навео је да је у периоду од октобра 2014. до децембра 2018. године био на функцији председника УО Института и да је одмах по добијању решења о именовању на ту јавну функцију Агенцији поднео промену у извештају о имовини и приходима, али да није знао да је функција декана Факултета јавна функција и да је од Министарства просвете управо добио информацију да формално није функционер.

Рекао је у изјашњењу Агенцији да је његова млађа ћерка Александра Николић дипломирала као друга у својој генерацији, да је одмах по завршетку студија почела да ради на Институту и да је конкурисала и код Министарства, те да је управо Министарство дало сагласност и упутило је да ради на факултет. Тиме је Теодоровић, каже, само извршио одлуку министарства.

Агенција је нагласила да Теодоровић јесте јавни функционер и да је вршио две јавне функције, те да постоји сукоб интереса јер је декан запошљавао себи повезана лица. Орган подсећа и да су функционери дужни да јавни интерес не подређују приватном и да имају одговорност према грађанима, што их суштински спречава да стичу било какав интерес или погодност за себе или за повезана лица.

Прочитајте још:  Рециклажа текстила: (Не)достижан бизнис у Србији

Склапајући наведене уговоре са својим рођацима, Владо Теодоровић је чинио управо супротно од онога што закон налаже, а Агенција у званичном решењу наглашава да је ценила његову одбрану, али да није утицала на доношење другачије одлуке од оне да декан треба да буде смењен.

Ово је епилог приче која се појавила 2018. године, кад је група професора у писму оптужила декана Факултета ветеринарске медицине за непотизам. Тада се декан за лист Данас изјаснио да тврдње групе професора нису тачне, да је Министарство рада упутило инспекцију на терен, те да инспектори нису пронашли наведене доказе непотизма.

Горица Николин / 021



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *