Фирма блиска Додику добила посао у Србији вредан 2,2 милиона евра

(Фото: Пиксибај)

Државно предузеће Kоридори Србије доделило је уговор вредан скоро 2,2 милиона евра компанији из Босне и Херцеговине које је била под истрагом у тој држави због послова које су са њом склапале власти Републике Српске.

Kако се види из обавештења о закљученом уговору, Kоридори Србије потписали су уговор о изградњи саобраћајнице „Сопот“ са српским огранком компаније Интеграл инжењеринг, за тачно 2.179.164,83 евра.

Ова фирма у власништву је Интеграл инжењеринга из Босне и Херцеговине, а медији попут Форин полисија (Фореигн Полицy) називају њеног власника Слободана Станковића „оданим тајкуном и пријатељем [Милорада] Додика“.

Kако је писао босанскохерцеговачки Центар за истраживачко новинарство (ЦИН), успон Интеграл инжењеринга почео је након доласка на власт Милорада Додика, 1998. године. Додик је тада постао премијер, а данас је члан Председништва БиХ.
Интеграл је 1997. године уговорио послове у вредности око 3,5 милиона евра, док је десет година касније имао уговорене послове вредне 110 милиона евра, писао је ЦИН. Током година фирма је прерасла у конгломерат који сада има шест огранака, према подацима са сајта компаније.

Интеграл инжењеринг био је ангажован на бројним јавним радовима у Босни и Херцеговини, а ревизори у Републици Српској упозоравали су на „неправилности у поступцима доделе уговора Интегралу“.

Тужилаштво Босне и Херцеговине покренуло је 2008. године истрагу послова које је Влада РС склапала са Станковићевим Интегралом и компанијом Интегра инжењеринг, у власништву његове супруге Славице Станковић.

Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) тврдила је да је буџет Републике Српске оштећен за око 57,5 милиона евра у пословима са тим компанијама.

Исте године, Влада РС није одговорила на захтев да достави копије пореских пријава ових фирми Тужилаштву и СИПА, али је 2009. године Инвестиционо-развојна банка Републике Српске доделила кредите Интегри и Интегралу у укупном износу од око пет милиона евра.

Босанско Тужилаштво обуставило је истрагу 2015. године, а Слободан и Славица Станковић добили су од Савета министара БиХ одштету од по 900.000 конвертибилних марака (око 450.000 евра) због дужине трајања истраге, писали су медији.Нова економија

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.