Један од пет милиона – зар смо за ово шетали?

1

Ако се подсетимо да је све кренуло као покрет против насиља власти и за бојкот избора, утолико је изненађење било веће када су представници Удружења „Један од пет милиона“ саопштили да ће изаћи на априлске изборе. Нити је насиље власти нестало, нити су створени услови за фер изборе, али из Удружења кажу да иду на изборе, јер тврде да се „неке од потписница споразума са народом спремају да изађу на изборе, и да су међу њима и неки из странака које формално бојкотују изборе“.

Представници „Један од пет милиона“ због тога оптужују опозицију да је „обесмислила све напоре за уједињењем опозиције“ и наглашавају да је Демократска странка (ДС) већ по београдским општинама формирала удружења „Један од пет милиона“. Увидом у регистар Агенције за привредне регистре (АПР) може се видети да је, осим генералног Удружења „Један од пет милиона“, кога заступа Миодраг Симовић, истоимено удружење регистровано и у београдским општинама Врачар, Нови Београд, Вождовац и Савски венац.

Kако је још пре неколико месеци медијима објашњавао Богдан Татић, председник Општинског одбора ДС на Врачару и заступник Удружења „Врачар – 1 од 5 милиона“, то је „учињено превентивно, како власт СНС не би као раније регистровала лажну листу под тим именом“.

Kомпромитација протеста

Ако је ситуација око бојкота избора до сада била сложена, она је након одлуке „1 од 5 милиона“ постала још компликованија. Да ствари иду у том правцу видело се и на последњем протесту 25. јануара, на којем је било приметно мање људи, и на којем су звиждуцима дочекане претње о изласку на изборе уколико Народна странка и Странка модерне Србије (СМС) не прогласе бојкот избора. На том скупу је било предвиђено да говори и професор Факултета политичких наука Чедомир Чупић, али се он на крају није обратио присутнима јер његовог обраћања није ни било у званичној најави протеста.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  ШТЕТОЧИНСКА ПАМЕТ „ЗАШТИТНИКА ГРАЂАНА“

Професор Чупић за ДW стога каже да би „наредних дана требало видети да ли је ово одлука читаве мреже ’1 од 5 милиона’ по српским градовима или је нека група видљивих организатора протеста себи дала за право да донесе одлуку о изласку на изборе“.

-све наше текстове о дилеми „избори или бојкот“ прочитајте овде: ОВДЕ

Срђан Марковић је иначе, заједно са Миодрагом Симовићем, поднео оставку у Председништву Удружења, јер се залаже за бојкот избора.

„Мислим да овде имамо посла са политичким незналицама или калкулантима“, наставља професор Чупић. „На овај начин они ће се потпуно компромитовати. Просто нема никаквог смисла да ви кроз питање учешћа на изборима две мале странке условљавате грађане који су месецима шетали и један велики политички блок, који заједно покушавају да се супротставе овом политичком безвлашћу и самовољи Александра Вучића“.

Kако се брани бојкот?

С обзиром на то да је идеја бојкота избора била суштина грађанских протеста, питање које се намеће јесте како се то идеја бојкота брани изласком на изборе? Новинар Срђан Шкоро сматра да су објашњења која нуде представници „1 од 5 милиона“ пре свега „бесмислена и немају никакве логике. Тај протест не припада њима, већ људима који шетају, а ти људи су подржали бојкот избора. Можда им је неко нешто обећао, али они су ван протеста људи које нико не зна и заиста не знам ко ће за њих гласати“.

Али, без обзира на оптимизам који се одржава унутар опозиционих редова, излазак на изборе „1 од 5 милиона“ свакако представља ударац бојкоту, и на неки начин смањује ефекат бојкота избора. Срђан Шкоро се слаже да „на први поглед то јесте ударац за опозицију, али мислим да ће ово додатно изреволтирати све грађане и све шетаче. Ово је сада прилика и за опозицију, која је од почетка за бојкот, да сада изађу, преузму протест, и наставе акције до стварања услова за слободне изборе“.

Прочитајте још:  Да ли изаћи на изборе?

-прочитајте још: Цензус од три одсто – макијавелистички потез?

Чедомир Чупић такође сматра да опозиција не би требало превише да се обазире на потезе „1 од 5 милиона“, и да је „садашња ситуација донекле и позитивна, јер ће се рашчистити ситуација. Чиста ситуација је у политици најбоља ситуација“, мисли професор Чупић.

Разочарани грађани

Реакције грађана и шетача су са друге стране мешавина беса, разочарања и неверице. „Зар смо за ово шетали?“, једна је од најчешћих реченица које се могу срести у коментарима и на друштвеним мрежама. Kао велика опасност сада се појављује могућност да грађанима идеја протеста против власти буде све одбојнија, јер се сматра да је током протеклих годину и по дана енергија грађанског незадовољства узалуд потрошена.

„Уколико грађани не желе да се прикључе онда ће имати последице какве имају. Нека онда гласају за Вучића“, каже Чупић

„Не могу грађани да буду увређени у тренутку када се све урушава и када се све обесмишљава. Kако грађани могу да одустају када се са посла избацују људи који откривају велике малверзације, или када надомак Београда имате цело једно имање где се гаји марихуана? За власт ће ово, наравно, бити одлично, јер се очекује да ће грађани бити разочарани и да ће се повући, али грађани не би требало да тако реагују јер су се овде компромитовали они који су одустали од протеста и одлучили да изађу на изборе“, напомиње Чедомир Чупић.

Оптимизам без покрића?

Поједини београдски медији пишу да се „1 од 5 милиона“ одлучио за учешће на изборима, јер према њиховим проценама имају велику подршку грађана и очекују да могу добити чак и преко 10 процената гласова.

Прочитајте још:  Ако нам отму Косово, питање је шта ће бити са остатком

Срђан Шкоро примећује да „њих нема десет укупно. Kолико ја знам, један од чланова Удружења који се не слаже са овим, и који се повукао, у АПР је регистрован као заступник Удружења ’Један од пет милиона’. Kако мисле да изађу на изборе са неким ко заступа то име и на супротној је страни не знам, али и то показује колико је све ово тешко објаснити. Осим ако неће бити део неке шире коалиције коју ће формирати сам Александар Вучић као своју опозицију“, напомиње Шкоро.

Професор Чупић истиче да овде имамо на делу нешто што је нека врста социјалне шизофреније: „Ако ви на протестима носите паное и транспарент на коме пише бојкот, а онда одлучите да идете на изборе, онда то није ништа друго. То није бесмислено ако они за то нешто добијају у смислу неке користи- што не знамо и не можемо да тврдимо. Ако то није у питању онда имамо посла са веома неморалним и штетним понашањем“, закључује Чедомир Чупић.

Дојче веле

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Један од пет милиона – зар смо за ово шетали?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *