Продате све државне обвезнице, шта то значи за српску економију

0

(Фото: AP Photo / Richard Drew)

Све државне обвезнице Србије са роком доспећа за 20 година, продате су на данашњој аукцији. Целокупна емисија вредна је 150 милиона евра. Интересовање домаћих и страних инвеститора било је далеко веће од понуде.

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је Република Србија продала државне обвезнице деноминоване у еврима на рок од 20 година, по стопи приноса од 3 одсто и успешно реализовала целокупну емисију у укупном износу од 150 милиона евра.

Према његовим речима, ово је најбоља потврда да је финансијски систем сигуран, стабилан и јак, те да је коначно на “здравим ногама”, саопштило је Министарство финансија.

“Имали смо одличан одзив инвеститора, што је за нас знак поверења у финансијски систем Србије. Постоји вера у националну монетарну и економску политику. Ово је најава узбудљиве године када је реч о развоју домаћег тржишта капитала, које се буди из вишедеценијског сна”, изјавио је тим поводом министар финансија Синиша Мали.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он је прецизирао да је Република Србија емитовала обвезницу деноминовану у еврима са купонском стопом од 3,50 одсто и успешно реализовала целокупну емисију.

“Двадесетогодишњом државном обвезницом, продужена је рочност државних хартија од вредности деноминованих у еврима, које су се до сада емитовале са максималном рочношћу од петнаест година. Укупан обим тражње износио је 191.457.000,00 евра, што додатно потврђује атрактивност државних обвезница и поверење инвеститора у нашу економију”, рекао је Мали.

Како је објаснио, државне обвезнице на наплату доспевају 31. јануара 2040. године, а исплата купона вршиће се годишње сваког 31. јануара до датума доспећа.

Стизале и понуде за испод три одсто камате 

Прочитајте још:  Стигла потврда: Радоје Звицер није убијен у Панами

Министар је истакао да је интересовање било толико велико да су стизале и понуде за испод три одсто камате на 20-годишње обзвезнице.

“Улагање у државне обвезнице не носи никакав ризик и то су инвеститори препознали. Инфлација и курс у земљи су под контролом, као и сви други економски параметри”, казао је министар и подсетио да је ово велики успех имајући у виду да су некада каматне стопе на наше обвезнице са много краћим роком доспећа премашивале седам процената.

Према његовим речима, оптимистични поглед на ситуацију даће и информација да се за емитовање припремају и дванаестогодишње обвезнице које ће бити деноминоване у динарима, те да ће бити понуђене на домаћем тржишту у наредном периоду.

“Ми ћемо у наредном периоду припремити и дугорочне обвезнице деномиране у динарима. Идемо на већу динаризацију финансијског система Србије. Циљ нам је да још више ојачамо поверење домаћег становништва у домаћу валуту, да се повећа учешће динарских депозита становништва и привреде али и да се смање валутни ризици и створи здрава равнотежа валута у укупном јавном дугу Србије”, рекао је министар финансија. 

РТС



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *