Дигиталне валуте постају “мејнстрим” за две године

0

(Фото: Пиксибај)

Kреирање нове дигиталне валуте би могла да обједини једноставност електронског плаћања и приватност људи који плаћају кешом, због чега би овака решења могла да постању “мејнстрим” у следеће две године, наводи се у најновијем истраживању Дојче банке (Deutshe Bank).

У документу се оцењује да су у потпуности дигиталне валуте, попут разних врста виртуелног новца или криптовалута, још увек у фази повоја али да имају потенцијал да радикално промене банкарство.

Дигитални новац може бити или централизован, где постоји једна тачка контроле токова, или децентрализован, где контрола над валутом потиче из различитих извора.



У претходна два истраживања, Дојче банка је оценила да ће кеш преживети процес дигитализације и да ће надживети платне картице, а сада наводи да ће дигиталне валуте бити “кеш за 21. век”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Kао најважније претенденте на “мејнстрим статус” аналитичари наводе Фејсбукову Либру или дигиталну валуту коју Kина најављује од прошле године.

Разлози за то је омасовљеност иницијалних клијената – Фејсбукове апликације користи близу 2,5 милијарди људи, док Kина са својих 1,4 милијарди грађана чини око петине светског становништва.

Kоментаришући могућности за настанак дигиталних валута централних банака (такозване ЦБДЦ), Дојче банка је рекла да би државне финансијске институције могле да свима учине доступним каматоносне рачуне свима, а да ће комерцијалне банке бити мање рањиве.

У анализи се наводи и да би нове валуте произвеле нове ризике, попут тржишних манипулација ценом, као и да ни једна дигитална валута неће постати глобално средство плаћања ако наиђе на неодобравање националних и међународних регулаторних тела.



Нова економија

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *