Трамп се “провукао” у Сенату: Нема нових сведока и доказа!

0

Доналд Трамп (фото: AP Photo / Alex Brandon)

Са 51 гласом за и 49 против, чланови Сената гласали су против позивања нових сведока и разматрања нових докумената на суђењу америчком председнику Доналду Трампу.

Од републиканских сенатора, захтев да се позову нови сведоци подржали су само Сузан Колинс и Мит Ромни. Сенатори наредне среде, 5. фебруара, гласају о томе да ли би Трамп требало да буде смењен са положаја председника. С обзиром на то да републиканци имају већину, очекује се да Трамп не буде опозван са дужности и остане у Белој кући.

Сенатор Ромни је раније рекао је да би подржао да се за сведока позове Џон Болтон, бивши саветник за националну безбедност и тако се придружио Сузан Колинс, сенаторки, из Мејна, која је најавила да би подржала да се позову сведоци.

Сенатор Ламар Александер, који је био неодлучан, преломио је у четвртак увече и рекао да су демократе доказале случај против Трампа, али да „председникова дела нису за опозив, чији су врло захтевни услови прописани Уставом САД“.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Александер је додао да је „неприлично да председник тражи помоћ иностраног лидера да истражи његовог политичког противника и да блокира помоћ САД да би охрабрио такву одлуку. Против нових сведока гласала је и сенаторка Лиза Мурковски са Аљаске, за коју се раније веровало да би могла да подржи захтев демократа.

“Имајући у виду страначку природу процеса опозива од самог почетка, дошла сам до закључка да у Сенату неће бити поштеног суђења. Не верујем да би наставак овог процеса ишта променио. Са тугом морам да признамо да је као институција, Конгрес – омануо”, саопштила је Мурковски.

Прочитајте још:  Захарова је подсетила Мекфола на америчко бомбардовање Ирака и Југославије

Амерички медији су раније пренели да Болтон тврди да му је председник рекао да је желео да замрзне помоћ Украјини од вредности од 391 милион долара, док Кијев не покрене истрагу против Џоа Бајдена и његовог сина Хантера.

Међутим, Њујорк тајмс сада тврди да је Болтон написао да му је Трамп у мају тражио да помогне у кампањи притиска, како би се од украјинских званичника дошло до информација које би шкодиле демократама. Бивши саветник Беле куће за националну безбедност написао је да је Трамп усмено исто то тражио и од вршиоца дужности шефа особља Беле куће Мика Малвејнија, свог адвоката Рудија Ђулијанија и саветника Пета Циполонеа, који је део председниковог тима одбране. Болтон наводи да му је Трамп рекао да позове украјинског председника Володимира Зеленског, да би се уверио да ће се он састати са Ђулијанијем.

Бела кућа се противи објављивању књиге, јер – како наводи – у њој има поверљивих информација које могу да угрозе националну безбедност.



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *