Велика Британија и званично напустила ЕУ

0

Велика Британија (фото: Reuters/Peter Nicholls)

Уједињено Kраљевство је у поноћ, односно 23 сата у петак по локалном времену, напустило Европску унију уз славље заговорника Брегзита.

Уједињено Kраљевство је тако постало прва чланица у историји Европске уније која је напустила ту заједницу, која сада има 27 чланица.

Европска унија до сада никада није изгубила неку чланицу, већ се искључиво ширила.

Грађани Велике Британије одлучили су да напусте Европску унију на референдуму одржаном 23. јуна 2016. већином од 51,9 посто гласова. Тадашња британска премијерка је у марту 2017. по члану 50 уговора о Европској унији формално покренула процес иступања из ЕУ-а након чега су почели сложени преговори, које је требало окончати “разводом” 29. марта 2019.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прва верзија споразума о раздруживању, коју је Брисел закључио с тадашњом британском премијерком Терезом Меј, одбачена је три пута у британском парламенту, због чега је датум Брегзита више пута одлаган.

Њен наследник Борис Џонсон постигао је нови договор с Бриселом средином октобра 2019.

Након новог померања датума изласка на 31. јануар 2020. године, на ванредним изборима у децембру освојио је убедљиву већину у парламенту и то је напокон омогућило ратификацију Споразума о повлачењу.

Џонсон и челници Европске уније су 24. јануара потписали споразум о изласку Уједињеног Kраљевства из Европске уније, а Европски парламент га је 29. јануара потврдио.

Уједињено Kраљевство се 1973. године придружило Европској економској заједници, из које је настала данашња Европска унија, а већ 1975. је у тој земљи одржан референдум о чланству у заједници на којем се, за разлику од последњег, две трећине Британаца изјаснило за останак у ЕЕЗ-у.

Прочитајте још:  Нешто се догађа али сви крију: Европа захтева од САД своје злато



ХИНА

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *