Стразбур одлучио: Нема забране спровођења Закона о слободи вероисповести у Црној Гори

0
бих

(фото: Пиксибај)

Европски суд за људска права одбио је захтев Адвокатске канцеларије Радић из Београда у вези забране Закона о слободи вероисповести.

Адвокатска канцеларија је тражила да се забрани спровођење Закона о слободи вероисповести до доношења одлуке Уставног суда о уставности Закона или до закључења темељног уговора са Српском православном црквом, саопштила је Влада Црне Горе.

Адвокатска канцеларија Радић из Београда поднела је 27. и 30. јануара 2020. године иницијативе Европском суду за издавање привремене мере којом би се државним органима Црне Горе забранило спровођење Закона о слободи вероисповести, до доношења одлуке Уставног суда Црне Горе по поднетим иницијативама за оцену уставности и законитости или до закључења темељног уговора између СПЦ и државе Црне Горе.



“Суд у Стразбуру је одбио овакав захтев, о чему је званично обавештена Kанцеларија заступника Црне Горе пред Европским судом за људска права”, наводи се у саопштењу Владе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Подсјећају да је још 2012. године Црна Гора добила спор пред Европским судом за људска права по тужби Српске православне цркве која је захтевала реституцију црквене имовине у Црној Гори.

“Суд у Стразбуру је тада обацио тужбу СПЦ, којој се придружила и Република Србија, као очигледно неосновану и неприхватљиву, утврдивши да подносиоци тужбе нису имали ‘постојећу имовину’ нити ‘легитимно очекивање’ за повраћај имовине чију су реституцију захтевали. Најновија одлука Суда у Стразбуру представља још један доказ да су примедбе које се износе на рачун Закона о слободи вероисповести искључиво политичке и идеолошке природе и да немају утемељења ни у домаћем ни у међународном праву”, наводе из Службе за односе с јавношћу Владе Црне Горе пише РТЦГ.

Прочитајте још:  „Резервоари“ из дијаспоре слабо пуне „џепове“ режима



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *