Амфилохије: Спремни смо за разговоре како би се смирили верници!

0

Митрополит Амфилохије

Представници Митрополије црногорско приморске одговорили су на позив црногорског премијера Душка Марковића истичући да су за разговор спремни уколико Влада у Подгорици буде, како кажу, спремна да првенствено разговара о Закону о слободи вероисповести као узроку проблема и начинима за њихово решавање, односно о уклањању спорног закона, тј. његових противуставних дискриминаторних одредби из правног поретка Црне Горе.

Из Митрополије црногорско приморске наводе да Марковић у допису тврди да “доношење закона неће изазвати нове подјеле у православном бићу Црне Горе”, што је, како истичу, у супротности са реалношћу.

“У то се можете и увјерити, јер од 27. децембра 2019. године до данас огроман број грађана, и то не само православних вјерника, трпељиво, мирно, достојанствено и истрајно, из дана у дан, из седмице у седмицу, исказује своје противљење духу и нормама закона који је једнострано припремила и предложила Влада и усвојила Скупштина Црне Горе”, наводи МПЦ.

Због тога кажу да се не могу сагласити са Марковићем да закон “неће изазвати нове подјеле”, јер је из свега што се догађа у Црној Гори јасно да је закон не само продубио старе, него је и створио нове поделе међу браћом, кумовима и комшијама.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Уколико се овоме дода и јавна изјава предсједника Ваше партије да православне литије представљају ‘лудачки покрет коме не треба сљедовати’ онда Вам је, надамо се, јасно колико је тај закон дубоко и болно подијелио и процијепио Црну Гору”, наводи се у саопштењу МПЦ.

Такође, наводе да не могу да се сагласе ни са Марковићевом тврдњом да је “пропис усаглашен са савременим европским стандардима и да је као такав задобио позитивно мишљење Венецијанске комисије, чије сте препоруке уградили у законски текст”.

Прочитајте још:  Трећи пут за непуна два месеца запаљена кућа Србина у Сарајеву

“Садржина и циљ Закона, нажалост, свједоче супротно, о чему сте се и Ви, а и шира јавност Црне Горе могли увјерити кроз стручне и аргументоване примједбе Правног савјета наше цркве на Предлог закона које су Вам достављене прије његовог усвајања, али и кроз јавне иступе не само представника наше цркве него и угледних правних стручњака из Црне Горе и региона у вези са дискриминаторним и неуставним одредбама закона, након усвајања до данас. Ово се посебно односи на одредбе којима се негира и ликвидира вишевјековни непрекинути историјски континуитет правног субјективитета и имовинска права првенствено наше цркве, али и других вјерских заједница”, истичу из Митрополије.

Из тог разлога, додају, никако не могу прихватити Марковићеву тврдњу у допису да “закон уклања не само културно и вјерско, већ и цивилизацијско ограничење у којем смо се затекли”.

“Прије би се могло рећи да Вам није јасно шта под тим подразумијевате, али нам је итекако јасно да је православна црква угрожена у својим цивилизацијским и вјерским правима, што само указује да је законом темељно пољуљана и мултиконфесионалност у Црној Гори на коју се веома често позивате. Да ли треба да Вас, кад сте већ отворили тему културних и цивилизацијских вриједности, подсјећам на којим је културним и цивилизацијским вриједностима настала и опстала Црна Горa током своје вишевјековне историје. То данас најбоље свједочи честити народ Црне Горе на литијама”, наглашава се у одговору Марковићу.

Истичу да су очекивали позив од Марковића да као одговорни људи отворе дијалог о дубинским и суштинским проблемима које је изазвао и продубио овај закон и начину решења и превазилажења тих проблема у складу са општеприхваћеним цивилизацијским и европским стандардима и правним поретком Црне Горе, а у што би било у најбољем интересу грађана Црне Горе.

Прочитајте још:  Осумњичени за ратни злочин у Јошаници пуштени на слободу

“Дужни смо да Вас подсјетимо да је наш позив за јавни и институционални дијалог увијек био отворен, али је, нажалост, до сада од стране власти Црне Горе био игнорисан. Умјесто тога, Ви нас сада јавно позивате да ‘отпочнемо дијалог у правцу припреме темељног уговора о уређењу међусобних односа’ и исказујете ‘спремност да још једном заједнички сагледамо најбоља рjешења за примјену чланова 62, 63 и 64 Закона'”, наводи Митрополија.




Марковићу поручују да очигледно не жели да види да постојећи закон представља узрок актуелних друштвених проблема. “Из тог разлога, ти озбиљни проблеми се не могу ријешити и превазићи ‘заједничким сагледавањем најбољих рjешења за примјену’ овог безаконог закона”, додају из Митрополије.

“Ипак, свјесни историјског и данашњег значаја трона Светог Петра Цетињскога и наше одговорности као Православног Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског и егзарха Најсветијег Трона Пећкога коју смо пред Богом, овим народом и историјом примили од својих свештених претходника, а посве забринути за слогу, мир и јединство повјереног нам православног народа Божјег у Црној Гори, спремни смо да се, имајући у виду одлуке Светог Архијерејског Синода СПЦ и Епископског савјета Српске православне цркве у Црној Гори и поштујући Устав Црне Горе, састанемо са Вама са надом да сте искрено опредијељени за коначно отварање суштинског и људског разговора са циљем да се у складу са правним поретком Црне Горе уклони закон или све дискриминаторне одредбе у њему које су Вама и читавој јавности добро познате како би се повратио мир и спокој међу православне вјернике и све правдољупце у Црној Гори”, наводи се у одговору Марковићу.

Прочитајте још:  Кад Србију братимиш са државом у којој ти пале слике па кажеш: “Ово је једна од најбољих идеја у Европи”

Како кажу, искључиво после решења овог кључног проблема данашње Црне Горе, може се и треба отворити дијалог ради решавања других, веома сложених питања као што је “повраћај (реституција) имовине коју је комунистички режим посијле Другог свјетског рата “бесправно и бесудно одузео од Православне цркве, Римокатоличке цркве, Исламске заједнице и грађана, а што је међународна и законска обавеза Црне Горе”.

“Послије рjешења кључног проблема може се отворити и дијалог за припрему и закључивање темељног уговора између Српске православне цркве и Црне Горе. И ових дана смо напоменили да и најбољи уговор између цркве и државе уз постојање оваквог закона не би имао никаквог смисла и значаја”, наводе из Митрополије.

Истичу да би у разговору, поред митрополита Амфилохија, учествовали и епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, милешевски Атанасије и захумско-херцеговачки Димитрије.

РТС



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *