У Србији сваки десети запослени у ризику од сиромаштва

0

Сиромаштво у Србији све веће (Фото: GETTY IMAGES)

Тачно 10% запослених и пунолетних грађана Србије је у ризику од сиромаштва упркос приходима које остварују, што је у рангу просека Европске уније који износи 9,5%, преноси Еуростат.

Статистичка канцеларија ЕУ наводи да су стално запослени у дупло мањем ризику од сиромаштва у односу на људе запослене по уговору или на одређено време, који су изложени социјалном ризику у 15,7% случајева. Ризик од сиромаштва у Србији више погађа запослене мушкарце (11,3%) него жене (8,3%).



У већини држава чланица ЕУ ризик од сиромаштва међу запосленима се увећао. Највише запослених у ризику од сиромаштва живи у Румунији (15,3%), а након ње у Луксембургу (13,5) Шпанији (12,9%) и Италији (12,2%).

Најмањи ризик од сиромаштва међу запосленима бележи се у Финској и Чешкој (испод 3,5%), Ирској (4,9%) Белгији и Хрватској (у обе по 5,2%).

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Стопа ризика од сиромаштва не значи да су људи у тој категорији нужно сиромашни, већ указује на мале приходе у односу на друге суграђане. ЕУ користи и друге инструменте за мерење конкретнијих облика сиромаштва.



Еуростат

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *