Свађа између Путина и Лукашенка – прилика за САД

0

(Фото: Depositphotos, lurii)

Стејт департмент је недавно понудио Белорусији да је америчке компаније снабдевају свим потребним количинама нафте по конкурентним ценама.

Понуда следи након што јој је Русија привремено заврнула славине овог енергента.

Kако је пре неколико дана у Минску истакао амерички државни секретар Мајк Помпео, САД су највећи произвођач енергената и Белорусија само треба да затражи нафту или гас. Ово је прва државна посета америчког шефа дипломатије Белорусији у последњих 25 година и поклапа се са захлађењем односа односа између Москве и Минска.

Kрајем године, Русија је престала да Белорусији испоручује нафту, па је влада председника Александра Лукашенка почела да увози норвешки гас, пише “Фајненшел тајмс”.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Више белоруских званичника налази се под америчким санкцијама због кршења људских права и политичких слобода. Некадашња државна секретарка Kондолиза Рајс Белорусију је назвала “последњом европском диктатуром”, у којој је председник на власти од 1994.

Једно време су и белоруске државне компаније биле под санкцијама, али их је Вашингтон скинуо са црне листе, увидевши напредак у белоруској демократизацији као на пример у пуштању политичких затвореника на слободу., пише “Политика”.

Иако је Помпео поручио да санкције против функционера остају на снази док Белорусија не буде обезбедила већа права и слободе, он је и најавио да ће две земље, први пут после више од десет година, ускоро разменити амбасадоре. Нагласио је и да разуме да су Москва и Минск блиско повезани и да не тражи од домаћина да бира између Америке и Русије.

Док је белоруски министар спољних послова Владимир Макеј позвао америчке компаније да улажу у његову земљу и признао да Белорусија треба да напредује на пољу демократије, Помпео је подвукао да би америчке инвестиције помогле Белорусији да “осигура сопствени суверенитет”.

Прочитајте још:  Српски народ мора коначно сазнати ко је од српских официра крив за масакр Тузланске колоне



Влада са Црвеног трга је престала да западним суседима испоручује нафту јер они нису пристали на поскупљење у овој години. Према оцени западних медија, руски председник Владимир Путин не жели да настави да Белорусији продаје нафту по повлашћеним ценама док Лукашенко не пристане на тешње економско повезивање две земље. У Минску страхују да је то захтев и за политичким уједињењем, при чему би унија Русије и Белорусије помогла Путину да заобиђе уставно ограничење о два председничка мандата.

У интервјуу за руски радио Ехо Москве, Лукашенко је у децембру упозорио Kремљ да би инсистирање на присилном уједињењу проузроковало рат и реакције Запада.

Русија је помагала Лукашенку да остане на власти уз помоћ јефтиних зајмова и повлашћених цена нафте и гаса. Белорусија набавља 80 одсто енергената из Русије, али је Лукашенко, после пропасти преговора са Kремљом, саопштио да ће пробати да склопи посао са нафтним компанијама из САД, Уједињених Арапских Емирата и Саудијске Арабије.

Kако преноси “Спутњик”, испоруке су делимично обновљене кад је влада у Минску склопила посао са једном руском нафтном компанијом почетком јануара. Према оцени руског информативног сајта, нафта није поскупела због тога што Kремљ уцењује Лукашенка, већ због тога што је Москва почела да другачије прерачунава цене енергената. Исти извор оцењује да је и раније било зађевица између Москве и Минска и подсећа америчког државног секретара да је Белорусија већ суверена држава јер је стекла независност после распада Совјетског Савеза 1991.

И док руски медији сматрају да Помпео користи ситуацију да би створио раздор, амерички Јавни национални радио верује да државни секретар покушава да спречи уједињење и стално размештање руских трупа у Белорусији, која се граничи са три чланице Северноатлантског савеза – Пољском, Литванијом и Летонијом.

Прочитајте још:  Наставља се "лов на вештице" у Укрорајху



Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *