500 евра просечна плата: Неком купус, неком месо

0

(фото: рецепти.цом)

Сачекаћемо Републички завод за статистику, али како су економисти – математичари већ објавили, до просечне плате од 500 евра Србија није стигла у децембру, тек 495 евра, него ће морати са тим великим тренутком да сачека јануар…

Али, немојте да буде као са 1.000 евра од акција јавних предузећа, нико није свима обећао просечну плату од 500 евра.

Наиме, и пошто се тај циљ достигне око 60% запослених ће наставити да сања својих 500 евра.

Погледајмо како се око просека, израженог у еврима, свет запослених кретао у новембру.

Просечна плата је износила 479 евра.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Медијална плата износила је 370 евра. Дакле, тачно половина обрачунатих плата била је мања од тог износа. Да би они достигли 500 евра плата би требало да им порасте за више од 30%.

Статистика затим зараде дели на зараде оних у радном односу и зараде оних ван радног односа (привремени и повремени послови). Просечна зарада оних у радном односу у новембру је износила 482,1 евро и њихова би плата до 500 евра требало да порасте нешто мање од 4%.

Просечна зарада оних ван радног односа у новембру је износила само 300 евра. До 500 евра њима треба јако много, да им плата порасте за око 67%.

Kолико људи ради у овом статусу, статистика не објављује. ОЕЦД тврди да је њихов број у земљама чланицама забрињавајуће висок. Око трећине. И да су знатно ниже плаћени од запослених у радном односу.

Даље статистика запослене дели на оне у јавном сектору и оне ван јавног сектора.

Прочитајте још:  Превозницима недостаје 365 возача

Запослени у јавном сектору су одавно остварили сан најмање 60% запослених који примају испод просека. У новембру је просечна плата у јавном сектору износила 549,3 евра.

Просечна плата запослених ван јавног сектора у новембру је износила 447 евра. Њима до плате од 500 евра треба да им плата порасте око 12%.

Ружа Ћирковић/Економске Вести

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *