Због чека таоци банака: Не дају им исплату унапред, а наплаћују трошкове одржавања

0

Београђанка Даница И. пуних 13 месеци није могла да престане да буде клијент банке. Толико је, мимо свих очекивања, чек каснио на наплату. Чекајући да чек стигне до банке, она је морала редовно да плаћа трошкове одржавања рачуна. У банци, која није прихватила да се унапред измири максимални износ чека, објашњавају да не ослобађају клијента ове обавезе све док он не стигне на наплату или не буде званично поништен. Немају, међутим, сви исту праксу.

Наша читатељка је репрограмирала обавезе и отворила рачун у новој банци у августу 2018. године. У том моменту је чекала намирење четири чека.

– Требало је да сви дођу на наплату до краја 2018. – објашњава Даница И. – Одмах сам понудила банци да им оставим 20.000 динара, колика је максимална вредност та четири чека, иако они нису сви били издати на ту суму. Нису ми то дозволили. Чек је на наплату стигао тек у децембру 2019. године, а ја сам тек у јануару ове године успела да коначно затворим рачун. Сваког месеца сам морала на њега да пребацујем више од 350 динара за трошкове одржавања. Само то ме је коштало више од 4.200 динара.

У овој банци објашњавају да је чек хартија од вредности и да је веома важно да грађани воде рачуна о правилном попуњавању чека. То подразумева тачан унос свих података укључујући време и место издавања, јер од тога директно зависи када ће чек бити реализован.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Законом о чеку је дефинисано да уколико приликом пуштања чека није уписан датум, постоји опасност да буде уступан између правних лица, што је забрањено законом – објашњавају у Креди агриколу. – Банка неће ослободити клијента обавезе по том чеку све док не стигне на наплату или, уколико је изгубљен или уништен, док не буде покренут поступак пред судом и чек буде поништен. Закон, такође, обавезује да се сваки чек реализује у периоду од осам до 15 дана. Неуписивањем датума се оставља могућност примаоцу чека да га реализује у року који њему одговара. Банка не може да има информацију где је и када неки од чекова издат и не може имати никакв утицај на његову реализацију. Ако клијент жели да затвори рачун у банци, неопходно је да стање на рачуну буде нула и да нема нереализованих чекова.

Прочитајте још:  Не-ковид пацијенти не могу да дођу на ред: На операције се чека и до пет година

Није иста ситуација у свим банкама. у Поштанској штедионици, на пример, могуће је оставити унапред новац и затворити рачун.

– Рачун у Банци Поштанска штедионица је могуће затворити док не стигну сви чекови на наплату тако што клијент оставља средства на рачуну у висини максималног износа по чеку – објашњавају у овој банци. – Кашњење у реализацији чекова искључиво је узроковано поступањем примаоца чека, ажурности којом доноси чек на наплату у банку. Банка Поштанска штедионица чекове реализује истог дана по приспећу.

ЧЕКАЈУ, АЛИ БЕЗ ОДРЖАВАЊА

У Комерцијалној не дозвољавају гашење рачуна пре реализације свих пуштених чекова, али у међувремену не наплаћују одржавање.

– Рачуни који из овог разлога не буду угашени, неће подлегати наплати накнаде за вођење уколико су исти неактивни – кажу у Комерцијалној банци. – Чак и у случају депоновања износа нереализованих чекова од стране клијента, није могуће извршити гашење рачуна пре коначне реализације чекова. Изузетак од овог правила су чекови који су изгубљени, а издати пре више од две године, а чију одјаву банка врши уз изјаву клијента да ће измирити трошкове реализације чекова уколико до истих дође.



Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *