Кина смањује царине на увоз робе из Америке

0

Кина (Фото: Pixabay)

Министарство финансија Кине саопштило је да ће Пекинг преполовити царине на робу вредну 75 милијарди долара увезену из Сједињених Америчких Држава.

Министарство је саопштило да смањење треба да ступи на снагу 14. фебруара и изразило наду за даљу сарадњу са Сједињеним Америчким Државама како би се коначно укинуле све дажбине у билатералној трговини.

„Почевши од 14. фебруара, царина на (америчку) робу, које су 1. септембра 2019. повећане за 10 одсто, биће смањене на 5 одсто, док ће царине на (америчку) робу које су порасле за пет одсто бити спуштене на 2,5 одсто”, наводи се у саопштењу Министарства.

Министарство је такође изразило наду да ће Пекинг и Вашингтон успети да испуне своје обавезе у оквиру недавно постигнутог трговинског споразума, ојачају поверење на тржишту, развију билатералне трговинске и економске односе као и да допринесу глобалном расту економије.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Кина и САД су 15. јануара прву фазу трговинског споразума, који се сматра великим очекиваним првим кораком у окончању трговинског рата између две економске суперсиле, што је довело до тога да обе стране претрпе економске губитке од неколико милијарди долара и изазвало забринутост због успореног глобалног раста.

Договором је предвиђено да Кина у наредне две године купи америчку робу у вредности од око 200 милијарди долара у четири индустрије.

Споразумом је предвиђено да Кина купује енергију у вредности од 50 милијарди долара, затим пољопривредне производе у вредности од 40 милијарди и услуге у износу од 35 до 40 милијарди долара.

Трговински рат је избио у јуну 2018. године, када су САД увеле први круг царина на кинески увоз, што је навело Пекинг на контрареакцију. Царине су уведене на кинеску робу вредну на десетине милијарди долара, укључујући одећу, играчке, телефоне и лаптопове. Такође међу компанијама које су се нашле под притиском био је и кинески технолошки гигант Хуавеј. Средином 2019. године Пекинг и Вашингтон започели су разговоре како би покушали да окончају трговински спор.

Прочитајте још:  И Кулеба признао: Немамо довољно залиха наоружања



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *