Србија међу првих 10 земаља по тражењу правде у Стразбуру

0

Србија је и даље међу првих десет земаља по броју процеса који су у току пред Европским судом за људска права у Стразбуру, објавила је Радио Слободна Европа позивајући се на извештај те институције за 2019. годину. Према тим подацима, Србија је на деветом месту са 1.344 поступка.

Подаци Државног правобранилаштва Србије показују да је држава само прошле године платила близу пола милиона евра због изгубљених процеса у Стразбуру.

Током прошле године из Србије је поднето 2.160 представки Европском суду, што је тек за нијансу више него 2018. године, када је тај број био 2.128.

“Број представки говори сигурно о осећању наших грађана о томе колико им наши органи штите људска права. То генерално говори да људи сматрају да им се не обезбеђује правична заштита права у судским поступцима. Е, сад, то је оно што они сматрају. А, оно што Европски суд сматра можемо да закључимо по бројкама из пресуда”, каже за Радио Слободна Европа (РСЕ) Владица Илић, правник Београдског центра за људска права.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Kада је о пресудама реч, Европски суд за људска права је прошле године донео 24 пресуде за 150 поднесака из Србије. Највећи број пресуда односи се на дужину трајања поступка (десет), неизвршење пресуде (у седам случајева), а пет пресуда се односи на заштиту имовине. По три пресуде донете су због нечовечног поступања и недостатка ефикасне истраге.

РСЕ подсећа да право на покретање поступка пред Европским судом за људска права појединац остварује тек ако је искористио сва правна средства у матичној земљи, а последња инстанца је подношење уставне жалбе Уставном суду.

Прочитајте још:  Преминуо глумац Танасије Узуновић

Владица Илић, правник Београдског центра за људкска права, упозорава да, уколико се настави пракса Уставног суда да годинама решава жалбе, постоји опасност да га Европски суд у Стразбуру прогласи неделотворним.

“У том случају грађани ни не морају да се обраћају Уставном суду пре него што поднесу представку Европском суду, него након другостепене судске одлуке они могу да поднесу представку Европском суду. То ће онда још више да оптерети тај суд и вероватно да повећа број пресуда у којима су утврђене неке повреде”, каже Владица Илић за РСЕ.



Nova ekonomija

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *