Глуви телефони у Подгорици: Шта је Душко Марковић рекао Вархељију, шта је Вархељи рекао опозицији и Амфилохију… И откуд у целој причи коронавирус?

0

Вархељи и Марковић (Фото: Саша Матић/Влада Црне Горе)

“Нема суспензије закона, већ разговор о свим питањима, па и могућности Митрополије црногорско-приморске да покрену оцену уставности закона”, казао је данас премијер Црне Горе Душко Марковић за подгоричке Вијести.

Марковић је рекао и да ће следеће недеље бити понуђени и термини за почетак тих разговора.

Ова његова изјава дошла је након што је објављено да су Влада и он као премијер спремни на суспензију закона.

Вијести су претходно објавиле да је европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Оливер Вархељи рекао у Подгорици да му је Душко Марковић саопштио да је Влада Црне Горе спремна да привремено одложи примену Закона о слободи вероисповести.

Вијести су писале и да им је више извора потврдило да је Вархељи ту поруку пренео на састанку са црногорском опозицијом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према тим сазнањима, Марковић је наводно, понудио да се примена Закона одложи до одлуке Уставног суда, а у случају да буде одбијена иницијатива Митрополије црногорско-приморске, до одлуке Суда у Стразбуру.

Вијестима је претходно и незванично из Владе објашњено да је то логичан потез, јер је закон лекс специјалис и да је врло важна уставност закона.
Шта каже опозиција

И Демократски фронт саопштио је да им је Оливер Вархељи пренео да је премијер Душко Марковић спреман да стави ван снаге примену Закона о слободи вероисповјести док се не окончају поступци пред Уставним судом и Судом за људска права у Стразбуру.

“Представници ДФ-а су јасно истакли да то за нас није довољно и да ми стојимо иза става цркве да је услов свих услова за мирно решење кризе повлачење закона. Ми из ДФ-а не вјерујемо ништа комунистичкој и антихришћанској Влади Црне Горе. Они су се више пута показали непоузданим и спремним за превару”, наводи се у саопштењу једног до лидера ДФ-а Небојше Медојевића.

Прочитајте још:  Изетбеговић: Спреман сам да станем испред људи ако буде новог рата у БиХ

Вархељи, како је додао Медојевић, долази из хришћанске партије Мађарске и врло је јасно рекао да “држава нема шта да се меша у организацију, устројство и деловање цркве и да је то питање канонског права и за то надлежан Васељенски патријарх, а не било која партија или партијски председник”.

“Он нас је упознао са праксом у Мађарској, где Влада прво постигне споразум са црквом о закону, па онда иде у парламент. ДФ је веома задовољан да је ЕУ поновила наше аргументе из Скупштине, када смо упозоравали владајуће партије да не улазе у овако грубо кршење Устава и европских стандарда”, наводи се у саопштењу.

И митрополит црногорско приморски Амфилохије састао се са комесаром Оливером Вархељијем.

Из Митрополије је саопштено да су тема разговора била најновија друштвена и политичка дешавања у вези са Законом о слободи вероисповести.

“Разговор је завршен у обостраној нади да ће сарадња бити настављена а решење постигнуто, јер тренутна ситуација, како је закључено, нарушава имиџ Црне Горе у Европи, као и слику њене демократије”, саопштено је из МЦП.

Наведено је да се митрополит Амфилохије захвалио Вархељију на његовом интересовању и ангажовању по питању Закона о слободи вероисповијети.

“Он му је указао на кључне приговоре СПЦ поводом начина доношења и самог садржаја закона, који је по мишљењу Цркве, антиуставан и дискриминациони”, саопштено је из МЦП.

“Лажне вести о коронавирусу”

Митрополија црногорско-приморска негирала је и наводе појединих медија да су двојица свештеника стављени у карантин у манастиру Дајбабе, због сумње да би могли бити заражени коронавирусом, након што су путовали у Kину.

Прочитајте још:  Ђукановић признао пораз: Нећу учествовати у формирању нове владе

“У мору лажи и превара, лудости и лудорија којима нас обасипају бројни новинарски коментари и информације појединих медија, јутрос нас је ‘Портал Аналитика’ насмејала и на тренутак орасположила вешћу да у Цркви има заражених, ни мање ни више него коронавирусом. Ни овај текст није могао да прође без ‘великосрпског национализма и хегемонизма’ Митрополије црногорско-приморске који је, веровали или не, заразио и Kину. Али се очигледно Kина одбранила коронавирусом који ће, како се надају аутори ове оригиналне досетке, коначно уништити и ‘великосрпски утицај’ у Црној Гори. Вјерујемо да ће овај текст пробудити духовитост Црногораца и да ће то бити најбољи одговор на ову лажну вест”, наводи се у саопштењу МЦП.

Ствар је, како оцењују, ипак много озбиљнија, нарочито ако се ова, како су казали, небитна вест сагледа у контексту свега онога што се последњих месеци догађа у Црној Гори.

“Свима је постало јасно да власт нема одговор на мирне и достојанствене литије, које су ујединиле разједињену Црну Гору, и дале јој наду да се истински помири и збратими. Уместо да, по угледу на демократске земље, послушају глас народа и повуку овај неуставни Закон, који је једини разлог протеста, власт је упрегла све своје службе да се обрачунава са Православном црквом, њеним клером и верницима, не презајући ни од чега”, наводи се, између осталог, у саопштењу МЦП.

Недељник

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *