Лафарж БФЦ испушта(о) загађујуће материје преко 200% од дозвољеног

Беочинска фабрика цемента (фото: 'Боснамонтажа' а.д. Приједор)

Покрајинска инспекција за заштиту животне средине у ванредној, теренској контроли фабрике Лафарж БФЦ д.о.о. поступајући по одредбама Закона о заштити ваздуха и подзаконских аката који уређују област заштите ваздуха, Закона о интегрисаном спречавању и контроли загађивања животне средине и условима утврђеним у интегрисаној дозволи утврдила је незаконитости и неправилности у поступању надзираног субјекта, сазнаје портал мојновисад.цом.

Инспектори су надзор обавили 21.11.2019. године и утврдили читав низ испуштања у континуитету загађујућих материја у ваздух чије су вредности прелазиле и до 200 одсто прописане граничне вредности емисије за одређене загађујуће материје.

Инспекцијски извештај преносимо у целости.

Лафарж БФЦ д.о.о. је по извештају о извршеном другом појединачном мерењу емисије за 2018. годину (бр. извештаја 344/17-12 дана 20.11.2018. године), испуштао загађујуће материје у ваздух, и то органске материје изражене као укупни угљеник – ТОС и хлороводоника из емитера ротационе пећи, и хлороводоника из емитера припреме сировине, у концентрацијама изнад дозвољених граничних вредности емисија. Тиме је надзирани субјекат Лафарж БФЦ д.о.о. поступао супротно условима у интегрисаној дозволи (бр. 501-316/2010 од дана 27.12.2012. године).

Лафарж БФЦ д.о.о. је по извештају о извршеном првом појединачном мерењу емисије за 2019.годину (бр. извештаја 29/19-17 дана 16.05.2019. године), испуштао загађујуће материје у ваздух, и то органске материје изражене као укупни угљеник – ТОС из емитера ротационе пећи у концентрацијама изнад дозвољених граничних вредности емисија, односно надзирани субјекат Лафарж БФЦ д.о.о је поступао супротно условима у интегрисаној дозволи (бр. 501-316/2010 од дана 27.12.2012. године).

Лафарж БФЦ д.о.о. је на емитеру ротационе пећи (резултати мерења получасовних средњих вредности у периоду 31.08.2019. до 21.11.2019. године) у септембру 2019. године испуштао загађујуће материје хлороводоник (ХЦИ) у ваздух изнад дозвољених граничних вредности емисија. Укупно 62 пута је средња получасовна вредност прелазила 200% прописане граничне вредности емисије за ову загађујућу материју. У октобру 2019. године на емитеру припреме сировине и емитеру ротационе пећи испуштао је загађујуће материје у ваздух – прашкасте материје, сумпордиоксид (ЅО2), флуороводоник (ХФ), хлороводоник (ХЦИ), амонијак (НХ3) и азотне оксиде (НОx) изнад дозвољених граничних вредности емисија. Укупно је 847 пута средња получасовна вредност прелазила 200% граничне вредности емисије. У новембру 2019. године (до 21.11.2019. године) на емитеру припреме сировине и емитеру ротационе пећи, испуштао је загађујуће материје — прашкасте материје, сумпордиоксид (ЅО2), хлороводоник (ХЦИ) и амонијак (НХ3) у ваздух изнад дозвољених граничних вредности емисија. Укупно 316 пута је средња получасовна вредност прелазила 200% граничне вредности емисије за ове загађујуће материје чиме је надзирани субјекат Лафарж БФЦ д.о.о. поступао супротно условима у интегрисаној дозволи (бр 140-501-963/2018 од 25.07.2019. године).

Из Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине су нас обавестили да ће поступајући инспектор донети решење којим ће наложити мере за отклањање уочених незаконитости, ради испуњавања прописаних обавеза у складу са Законом о интегрисаном спречавању и контроли загађивања животне средине и Закона о заштити ваздуха.

Такође, биће поднета пријава надлежном суду у складу са законом.

Удружење грађана “Спасимо Беочин” више пута је упозоравало јавност на лош квалитет ваздуха у овој општини, уз тврдње да Лафарж БФЦ д.о.о. не поседује филтере потребне за делатност спаљивања опасног отпада, истичући да кроз постојеће филтере у фабрици не могу да се уклоне ПЦДД/ПЦДФ односно диоксини и фурани чија је канцерогеност потврђена на нивоу неколико микрограма и да притом улазе у ланац исхране и таложе се у свим живим бићима. Kако тврде у Удружењу, Словенија, Хрватска, па и општина Kосјерић су забранили употребу алтернативних горива у производњи цемента због велике опасности по животну средину.

У Лафарж БФЦ д.о.о. нисмо добили никакве одговоре. Сви из компаније су нас упућивали на Снежану Петровић, менаџера за комуникације, али на телефон се нико није јављао, нити су мејлом стигле било какве повратне информације.

Сходно Закону о управљању отпадом и Закону о интегрисаном спречавању и контроли загађивача животне средине Лафарж БФЦ д.о.о. поседује дозволе о складиштењу и термичком третману комуналног, индустријског и механичког отпада и отпадних гума и уља. Kоинсенерација отпадних гума може бити до 30% укупне потрошње енергије, отпадног уља до 12%, комуналног отпада до 16 одсто на главном горионику и 30% на калцинаторској комори. Нисмо сазнали да ли се проценти поштују, али подаци за 2018. годину показују да је у Лафарж БФЦ д.о.о. укупно спаљено 10.974 тона отпадних гума, 5.131 тона отпадних уља и уљних муљева и 24.912 тоне комунално-индустријског отпада. Међутим, судећи по информацијама из Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине у поменутој цементари доста емисија штетних материја прелази дозвољену границу (слика). Наиме, у овом секретаријату су нам поручили:

Лафарж БФЦ испушта(о) загађујуће материје преко 200% од дозвољеног

─ У складу са позитивном законском регулативом Лафарж БФЦ д.о.о. је у обавези да своје емисије на емитеру припреме сировине и ротационе пећи сведе на граничне вредности у мг/Нм³ и то: азотни оксиди изражени као НО₂ ≤800, сумпорни оксиди изражени као СО₂ ≤400, прашкасте материје ≤20, ТОС ≤100, ХЦл ≤10, ХФ ≤1, бензен ≤5, Цд+Тл ≤0,05, Хг ≤0,05, Сб+Ас+Пб+Цр+Цо+Цу+Мн+Ни+В ≤0,5 и диоксини и фурани ≤0,1. На емитеру млина угља, емисије морају да се сведу: азотни оксиди изражени као НО₂ ≤800, сумпорни оксиди изражени као СО₂ ≤400, прашкасте материје ≤20 и бензен ≤5. На свим осталим емитерима емисије морају да се сведу на: прашкасте материје на емитерима силоса ≤10, прашкасте материје на емитерима хладњака, сепараторима, млиновима ≤20, угљен моноксид на котловима ≤100 и оксиди азота на котловима ≤150 – рекли су нам у секретаријату.

Према информацијама до којих смо дошли, у фабрици цемента Лафарж постоји 40 извора емисија односно димњака (емитера) од којих је 27 опремљено за смањење емисија. Утицаји спаљивања отпада као алтернативног горива се прате на емитерима као што су припремне сировине, ротационе пећи и млин угља. Они су опремљени врећастим и електростатичним филтерима. Фабрика је у обавези да на припреми сировине и ротационим пећима континуално мери оксид азота, сумпор и прашкасте материје. Такође, у обавези су да два пута годишње преко акредитованих институција обаве мерења прашкастих неорганаских материја ТОС, ХЦл, ХФ, Цд+Тл, ХГ, Сб+Ас+Пб+Цр+Цо+Цу+Мн+Ни+В, бензена и диоксина и фурана. Није нам познато да ли се то и дешава као и шта показују мерења.

Kад је реч о мерним станицама, из Удружења грађана “Спасимо Беочин” тврде да од постојеће две, она у кругу фабрике не ради већ годинама. Друга која се налазила у центру Беочина, измештена је у двориште основне школе, али за њу кажу да није релевантна јер се налази веома близу високе зграде и окружена је крошњама дрвећа. Из Покрајинског секретаријата су нас упутили на Агенцију за заштиту животне средине Републике Србије (СЕПА) која је задужена за мониторинг квалитета ваздуха. Kако кажу, према њима доступним информацијама у Беочину постоје две станице и обе су у власништву СЕПА.

Лафарж БФЦ испушта(о) загађујуће материје преко 200% од дозвољеног
Међутим, на сајту Агенције, евидентирана је само једна станица и води се под називом Беочин центар (слика). Ту можете пратити мерења и за свој град ако је на списку међу 44 мерне станице. Нови Сад има три. На Лиману, у Руменачкој улици и Шангају.
Извор: мојновисад.цом / / Аутор: Дејан Игњић

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.