Нишлија 65 година имао женски матични број, грешка откривена кад је хтео да иде у пензију

0

(Фото: GULIVER/GETTYIMAGESPLUS/ISTOCK/CREATIVE-FAMILY)

Кад је Милан А. из Ниша пре месец дана дошао у Фонд за пензијско и инвалидско осигурање да поднесе захтев за пензију, јер је испунио оба услова за пензионисање – 41 годину стажа и 65 живота, жена на шалтеру објаснила му је да компјутер не може да га препозна као кандидата за пензионера, те да сигурно нема повезане све године стажа и уплаћене све доприносе. Рекла му је и да у пензију може само као превремени старосни пензионер који ће до краја живота да плаћа пенале јер је поранио у пензију. Посаветовала га је да се обрати послодавцу и да тамо на лицу места још једном провери да ли су му уписане све године радног стажа.

Није му, прича овај читалац „Политике”, било тешко да се врати у фирму у којој је провео 41 годину непрекидно радећи као машински инжењер. Добио је потврду из предузећа да су све уплате – и доприноса и зарада – беспрекорне и све то однео у ПИО. Службеница је на лицу места с њим проверавала папире и увидела да је заиста све под конац, али поновним уносом његовог имена и презимена и матичног броја компјутер га је опет одбацио као кандидата за пензију. Пошто ни службеници није било јасно због чега компјутер неће да потврди унесене податке, Милана су послали у посебну контролну службу, где би требало да установе ко је у праву – Милан или компјутер – и да ће га обавестити чим нешто утврде.

– Тако је и било. После шест дана сам позван да дођем у фонд. Посебном контролом је утврђено да имам погрешно уписан матични број. Уместо мушког 710 у мојој документацији после дана и датума рођења пише 715, што је ознака за жене. Како су ми рекли, компјутер је управо то сигнализирао и зато је и одбијао да прихвати податке, јер не може неко ко се зове Милан да има женски матични број – прича овај саговорник.

Прочитајте још:  Годишњи раст цена хране у Србији 12 одсто, а у еврозони 3,2 одсто - како су цене појеле плате



Из пензијског фонда су га упутили у градски МУП да исправе ову грешку у свим документима и да након тога дође и на њихов шалтер.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Нисам веровао да нико до моје 65. године живота није увидео ову грешку. Подизао сам кредит у банци, имам и картице, сваког месеца сам ишао по плату. И нико ми никада није рекао да имам погрешан матични број – прича он.

Није, каже, имао проблема ни када је вадио пасош, нити здравствену легитимацију.

– Ово је било велико изненађење за мене – прича овај Нишлија.

Каже да је посао око исправљања ове грешке огроман. Сада мора да мења сва документа како би му уписали мушки матични број.

Најпре су му исправили број у личној карти, што је било довољно да оде на шалтер ПИО и након што је службеница у фонду укуцала нови, исправљени, мушки матични број, компјутер се „сагласио” да Милан испуњава све услове за пуну старосну пензију.

Сада чека да му се исправи грешка и у осталим документима, што захтева много шетње и објашњавање чиновницима да грешка није његова. Свестан је, каже, да нико то није намерно урадио и да се у његово време све то уносило ручно, али се пита како ниједан други компјутер није „приметио” ову нелогичност.



Упитана да ли је у својој вишедеценијској пракси имала сличан случај, Гордана Зорић, београдски матичар у пензији, каже да се грешке дешавају, али да сличан случај није имала. Било је случајева да се матични број покојника упише живом човеку.

– Матични број уписују надлежни у градском МУП-у, а не матичар. Код мушкараца у јединственом матичном броју, иза података који се односе на дан, месец и годину рођења, треба да стоји број 710 као ознака за мушки пол, док је 715 ознака за жене – каже Зорићева.

Прочитајте још:  У Италији нема више песме са балкона, страхује се и од глади

И њој је, додаје, чудно да компјутер није раније указао на ову грешку у некој од банака где Милан има рачуне, али каже да је добро да су у ПИО фонду утврдили грешку, иначе би овај пензионер морао још дуго морао да доказује да испуњава услове за пензију, а да компјутер то демантује. Додаје да то чешће може да се догоди код имена која се могу тумачити и као мушка и као женска, као што су Саша, Дејан(а), Миљан(а), али да је ово баш специфичан случај.



Јасна Петровић Стојановић / Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *