Арапи купили 15,3 милиона метара квадратних земљишта око Сарајева

(фото: Глас Српске)

Држављани арапских земаља купили су у Сарајеву и околини најмање 15,3 милиона метара квадратних земљишних парцела, те 524 стана, преноси „Глас Америке“ позивајући се на податке Центра за истраживачко новинарство.

Ова имовина је у протеклих седам година укњижена на 160 фирми чији су власници држављани Саудијске Арабије, Кувајта, Уједињених Арапских Емирата, Катара, Јордана, Сирије, Египта, Либије и других земаља.

С обзиром на то да им домаћи закони не дозвољавају лично поседовање некретнина, они су у БиХ оснивали фирме преко којих су их куповали, наводи се у тексту.

До почетка прошле године у Федерацији БиХ било је регистровано нешто више од 1.600 фирми у власништву држављана арапског порекла. Највише их се налази у Кантону Сарајево и углавном имају по једно запослено лице.

Охрабрени позивима појединих политичара из БиХ да улажу у БиХ, арапски купци почињу од 2012. године масовно куповати некретнине у сарајевским градским општинама, те у Хаџићима, на Илиџи, у Илијашу, Трнову, Вогошћи, Високом, Олову, Варешу и Брези, а отприлике у исто време је почело и оснивање фирми.

Овај тренд трајао је наредне четири године након чега је промет некретнинама почео знатно опадати.

Према истом извору, арапски инвеститори најчешће су куповали земљиште у руралним деловима општина и махом најављивали изградњу туристичких насеља од пет до 400 вила. У градским срединама су, углавном, куповали поседе за градњу стамбених зграда и хотела.

На подручју девет општина које чине Кантон Сарајево, те на подручју Високог, Брезе и Олова, најављена је изградња најмање 120 насеља и различитих одмаралишта, али је до данас у потпуности или делимично изграђено само 10 одсто планираног.

Велике површине купљеног земљишта нису искоришћене за градњу, а све више инвеститора одустаје од планираних пројеката, тврде у општинама.

„Глас Америке“ наводи се се трећина купљених површина налази на подручју Високог, Хаџића и Илијаша – општина које су удаљене двадесетак километара од центра Сарајева.

У тим општинама инвеститори су најавили изградњу више од 70 одмаралишта, али према доступним информацијама, делимично или потпуно изграђено је њих шест.

Један од њих је „Одмаралиште Сарајево“ у Осенику, отворен 2016. године, који је изградила фирма за некретнине „Голф“ из Кувајта.

Ова кувајтска фирма једна је од ретких која је основана како би градила, док је већина регистрована само ради укњижавања имовине.

Оне, углавном, немају пословних активности и често на адресама које су пријавили нема никога од запослених. Тако су на илиџанској адреси Блажујски друм 2, на месту старе ћилимаре, пријављене канцеларије 20 фирми, иако ту нема места за њихов смештај, истиче се у тексту.

Срна

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.