Ма `ајте: Биоразградиве кесе су пластика!

0

(Фото: SHUTTERSTOCK)

Оксидеградабилне кесе, које су код нас биоразградиве, забрањене су у Европи, јер још брже стварају ону микропластику која загађује водотокове и мора, навела је проф. Бранка Бинић с Технолошког факултета у Новом Саду

Иако биоразградиве кесе изгледају као идеално решење за заштиту животне средине, бројни стручњаци упозоравају да је реч о својеврсној превари.

Нови правилник о коришћењу кеса, којим је од почетка године у Београду забрањено коришћење пластичних кеса, требало би да предвиди могућност употребе три врсте кеса – полиетиленске, компостирајуће и кесе са адитивом за оксидативну разградњу и биоразградњу. У продавницама се сада највише продају ове треће, кесе са ознаком „биоразградиве“, које изгледају скоро исто као оне раније коришћене, а коштају од 10 динара па навише…



Спорни адитиви

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Међутим, проф. др Бранка Бинић, шеф катедре на Технолошком факултету у Новом Саду, објаснила је да биоразградиве кесе на тржишту Србије заправо не постоје.

– Биоразградиве кесе значе да их разграђују микроорганизми из неког окружења под одређеним условима и да се оне разграђују на угљен-диоксид, воду и биомасу, која би се враћала у земљу. Такозвани зиро вејст ефекат је само ако вратимо у земљу поново оно што смо искористили, а узели смо одатле – рекла је ова професорка.

Она је навела да се у кесе у Србији додају адитиви како би се лакше разграђивале.

– То се зове у Европи оксидеградабилне и оне су забрањене, јер је установљено да се само распарчавају и стварају још брже управо ону микропластику која у ствари загађује водотокове и мора – објаснила је проф. Бинић.

Прочитајте још:  ПОКРЕТ ЕКОЛОШКИ УСТАНАК: Ова власт је законом о референдуму укинула право својине и претворила нас у страну колонију!

Филип Радовић, директор Агенције за зашиту животне средине, објашњава за Kурир да су пластичне кесе са адитивима заправо пластична амбалажа којима је додат адитив за оксидациону разградњу и биоразградњу.

Сеча шума

– Међутим, прелазак на папирне кесе такође није решење, јер наша држава нема довољно средстава за производњу папирних кеса које се разграђују, а и не смемо да дозволимо да се због те производње додатно повећа сеча шума. Решења су замена за пластичне кесе, могу да буду ланене, папирне или биоразградиве од шећера и кукуруза од којих се касније може направити компост – рекао је Радовић за Kурир и додао да је право решење током куповине заправо торба за вишекратну употребу.



Курир

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *