„Званична медицина биће још скупља, за 20 година алтернатива ће победити“

(Фото: Shutterstock)

Алтернативна медицина граби напред, силовитије него икад и делује као да ће дефинитивно „сахранити“ званичну медицину. Али, кад год се то помисли, она изађе моћнија него пре. То није зато што је званична медицина савршена, већ због тога, како каже професор др Вук Стамболовић, „отац“ алтернативне код нас, што се она непекидно мења, усавршава и прилагођава.

– Западна култура, из које се развила званична медицина, кроз своје разне трансформације развила је и концепт плурализма – каже др Стамболовић. – Тај концепт суживота или паралелне примене више различитих метода, одржава званичну медицину у животу. Он подразумева равноправну институционализовану сарадњу терапеута алтернативне и званичне медицине у оквиру система интегративне здравствене заштите.* Коју грану званичне медицине у будућности не видите?

– Мислим – трауматологију. Да ли знате да исцелитељ племена Азанда из североисточног Конга ради целовито, по принципима алтернативне медицине? Кад неки његов саплеменик поломи ногу, он намести прелом, али исто тако гледа да установи зашто је тај сломио ногу одређеног дана, на одређеном месту. Дакле, алтернативна медицина је и за то одувек имала решење, као и за све остало.

* Стиче се утисак да алтернатива нема много решења за проблеме са зубима?

– Примена алтернативне медицине у стоматолошком сектору само је мање позната. Највише се примењује фитотерапија за исцељење уста и десни. Али, постоје извештаји и о делотворности кинеске рефлексологије код каријеса. Познато је и да постоји функционална повезаност зуба и одговарајућих органа. За то је заслужна метода руског исцелитеља Григорија Петровича Грабовоја.

* Да ли можете да замислите како ће се лечити људи за 20 година?

– Могу не само да замислим него и да предвидим да ће се за 20 година, у оквирима система здравствене заштите, знатно више користити методе алтернативне медицине и то, пре свега, због „открића“ квалитета одрживости. Једноставно, званична медицина ће бити још скупља. С друге стране, кључну улогу у будућности ће преузети лекар у заједници.

* Шта је то?

– То је заправо стара идеја једног немачког лекара који није успео да заустави епидемију тифуса у Горњој Саксонији. Из тога се родила идеја да политика мора бити медицина. Лекар је ту да каже политичарима шта треба да раде. Или, како Светска здравствена организација пропагира, да сваки министар буде министар здравља.

* Мислите да то може сада да заживи код нас?

– Не, наравно. За то сада нема шансе.

* Да ли мислите да људи никада нису узимали више таблета док, истовремено, алтернативне методе лечења никада нису биле популарније?

– У данашњој „типкајућој“ цивилизацији људи су навикли на инстант решења: притиснете тастер и добијете одговор; узмете пилулу и осетите олакшање. Ту је и допринос фармакоиндустријске политике која тежи да од што већег броја људи направи – потрошаче. Прави одговори су, међутим, много сложенији, па тако и одговори на људски патњу, због чега се људи окрећу алтернативној медицини.* Квантна медицина постаје све моћнија: акцелераторска физика има примену у лечењу малигних обољења, тзв. X нож, рачунари у медицини, квантни пројекат „Ретина“ чији је амбициозан циљ да врати вид слепима…?

– Моћна технолошка достигнућа која помињете су усредсређена само на човекову биомолекуларну димензију. Сем ње, међутим, човек има још три димензије: психосоцијалну, суптилну анатомију и језгро. Карактеристично је, уз то, да овим димензијама одговарају и четири типа узрочности – материјална, формална, дејствена и коначна, које је дефинисао још Аристотел. А то подразумева да уколико желимо да ублажимо или отклонимо људску патњу, морамо да делујемо у оквирима све четири човекове димензије.

* Коју од алтернативних метода највише цените?

– Највише ценим практичаре појединих метода, а не методе саме. То подразумева практичаре који су методу којом се баве прихватили као методу суи генерис, са њеном изворном филозофијом, логиком, дијагностиком и њеном праксом, а не „крштене“ према филозофији, логици и дијагностици званичне медицине.

* Мислите да доктор образован на медицинском факултету не може да буде добар алтернативни лекар?

– Да, јер је корен ствари другачији. Образују вас на медицинском факултету, индоктринирају и исперу мозак, а онда треба да се пребаците на лечење алтернативном медицином. То не иде.

* Да ли је за алтернативу карцином решив проблем?

– Карцином је, како изгледа, проблем дубине човековога језгра. То значи да је повезан са проблемом душе, што заправо значи да је повезан са проблемом љубави. На то је, својевремено, указивао Вилхелм Рајх, говорећи о телесном и карактерном оклопу и повезујући рак са карактеролошком резигнацијом. Аналогни су и увиди „Германске нове медицине“, немачког лекара и теолога Рика Герда Хамера, према коме је први корак у третману карцинома разрешење постојећег конфликта. Додатни проблем са третманом карцинома јесте то што цивилизација коју живимо, од самог рођења, на разне начине блокира душу и љубав.

ТРОШКОВИ

* Колико је предност алтернативе то што је јефтинија?

– Трошкови здравствене заштите су свуда у сталном порасту. Половина овог раста везана је за технолошки развој званичне медицине, 10 одсто је у вези са демографским променама, нарочито у вези са старењем становништва, док је остатак везан за комерцијалну страну. Алтернативна медицина је делотворна, економична и практично без јатрогених последица (пропусти у лечењу), што доприноси одрживости система здравствене заштите.Д. Димитровска / Новости

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.