Најпознатији водопади на свету у бојама српске заставе

Нијагарини водопади (Фото: Pixabay)

Нијагарини водопади, најпознатији водопади на свету, биће осветљени у бојама српске заставе — црвено-плаво-бело, у суботу 15. фебруара, на Дан државности Србије.

Српска застава на Нијагариним водопадима моћи ће да се види на сваких 15 минута од 18 часова до поноћи по локалном времену.

Тај визуелно јединствен догађај део је централне прославе Дана државности Србије у Канади, која ће бити одржана на Тргу Николе Тесле у граду Нијагара Фолс, преноси Б 92.

„Обојени“ Нијагарини водопади реализација су иницијативе Амбасаде Србије у Канади, а централна прослава Дана државности Србије у суботу, на Сретење, одржава се у организацији Амбасаде и Генералног конзулата Србије у Торонту и уз подршку града Нијагара Фолс и Нијагара паркова.

На свечаности ће осим амбасадора Михаила Папазоглуа говорити градоначелник Нијагара Фолса Џим Диодати, његово преосвештенство епископ СПЦ у Канади Митрофан и генерални конзул Василије Петковић.

Иако је осветљавање Нијагариних водопада почело још 1925, а светла новом технологијом унапређивана 1997. и 2016. године, први пут у историји Канаде на овај начин се одаје признање другој држави и њеном народу.

Почасно осветљавање Нијагариних водопада дешава се још само за рођендан британске краљице Елизабете, а први пут су водопади „обојени“ краљевском пурпурном бојом 2016. године у част њеног 90. рођендана.

Сећање на великог научника српског порекла Николу Теслу, Канада негује на више начина, укључујући и велики споменик окренут ка Нијагариним водопадима, који је откривен 2006. године.

Прва Теслина централа у свету изграђена је 1892. године на Нијагариним водопадима, а оближњи град Хамилтон први је корисник Теслине наизменичне струје.

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.