Виши суд пресудио: Будући студенти Правног факултета у Новом Саду не морају да полажу пријемни на српском !

1

Устав

Трећи пут у последњих пет година, Виши суд у Новом Саду, на основу тужбе Савеза мађарских ученика, пресудио је да се Правни факултет у Новом Саду понаша дискриминаторски према припадницима мађарске националне мањине јер од бруцоша на пријемном испиту захтева проверу знања српског језика.

У најновијој пресуди, Виши суд је одбио прошлогодишњи приговор новосадског Правног факултета на претходну пресуду да је дискриминисао мађарске ученике којима је омогућио да полажу пријемни испит на мађарском језику, али уз обавезу да додатно полажу српски језик. Правни факултет је крив јер проверава знање званичног језика на којем ће будући правници радити. То је, сматра декан Правног факултета др Бранислав Ристивојевић, бесмислица, као када би се бранила провера познавања бројева будућим студентима математике.



– Прошле године обратили смо се Уставном суду да разреши ову ситуацију и очекујемо да ће се то догодити ускоро – рекао је Ристивојевић за „Новости„.

Савез мађарских ученика први пут је тужио факултет 2015. године због дискриминације, односно онемогућавања студената да полажу пријемни на матерњем. Добили су пресуду на Апелационом суду, а факултет обавезу да организује пријемни на мањинским језицима. Тако је Апелациони суд преиначио пресуду Вишег суда, који је претходно одбио тужбени захтев мађарске НВО. Факултет је испунио обавезу о пријемном, али је студентима који су полагали на мађарском организовао тест српског језика, што је био нови повод за тужбу. Пресуда у корист мађарског удружења постала је правоснажна марта 2019, а сада је приговор Правног факултета одбијен.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У Пешти и матура на Мађарском

Прочитајте још:  Председник Србије Александар Вучић опет муља

Поређења ради, Срби у Мађарској имају могућност да се школују на универзитетима у Будимпешти и Сегедину, и то за васпитаче, наставнике и професоре српског језика. Немају шансу да на српском језику стекну диплому правника. И матура се у Мађарској полаже на мађарском, без обзира на националну припадност.



Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Виши суд пресудио: Будући студенти Правног факултета у Новом Саду не морају да полажу пријемни на српском !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *