Приватно обезбеђење које чува полицију државу кошта више него полицајци (видео)

0

(Фото: Depositphotos/ Chalabala)

Иако је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић тврдио да ће се ангажовањем приватног обезбеђења на чувању појединих објеката МУП-а уштедети новац грађана, подаци из јавне набавке показују супротно.

Kако пише „Данас“, радни сат припадника приватног обезбеђења кошта око 7,5 одсто више него радни сат полицајца.

Према подацима из јавне набавке, радни сат припадника приватног обезбеђења који чува зграду МУП-а у Улици кнеза Милоша у Београду коштаће државу 490 динара, без ПДВ-а. Уз порез, из буџета ће се за сат његовог рада издвајати 588 динара.




С друге стране, објекте који нису од виталног значаја најчешће обезбеђују почетници и полицајци пред пензију и лист наводи да је њихова просечна плата 60.000 динара. Kада се додају порези и доприноси, они државу месечно коштају 97.500 динара, односно 547 динара по сату.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Kако је писао Инсајдер, посао обезбеђења МУП-а у Kнеза Милоша добио је конзорцијум фирми међу којима је и БПС сецуритy, фирма у власништву Милене Вуковић, бивше државне секретарке МУП-а. Она је министарство напустила у јануару 2016. године.

Златко Минић из организације Транспарентност Србија каже да је додељивање посла бившој државној секретарки МУП-а са чисто правне стране легално, јер је прошло више од две године колико је, према закону, потребно да прође од тренутка напуштања државне службе до склапања посла у области за коју је тај државни орган био надлежан.

„Међутим, овим је изнова доказана теза да је за добијање посла од државе блискост са представницима власти од пресудног значаја“, истиче Минић.

Недељник НИН пише да су међу клијентима фирме БПС сецуритy, пре МУП-а, били Управа за заједничке послове републичких органа Владе Србије, Пореска управа, Београдски водовод, Центар за социјални рад Београда, Пошта Србије, Инфраструктура железнице Србије, Србија карго и други. Према рачуници НИН-а, укупна вредност тих уговора износи неколико десетина милиона евра.

Прочитајте још:  Државна матура уместо пријемног за факултет



Аутор: Данас, Бета

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *