Хоће ли минерал будућности променити слику Србије (Видео)

0
немачка

Литијум (Фото: Pixabay)

После 16 година “Рио Тинто” је у петак завршио геолошка истраживања резерви минерала јадарита у околини Лознице. Светски гигант потврдио је РТС-у да наставља радове на развоју новог рударско-прерађивачког комплекса.

Околина Лознице је јединствено светско налазиште новог минерала јадарит, који садржи лаке метале – литијум и бор.

Од 2004. “Рио Сава експлорејшен”, ћерка компанија “Рио Тинта”, на површини од 200 километара обрадила је триста истражних бушотина. У наредних осаманаест месеци урадиће геотехничке и сеизмичике послове и лабораторијска испитивања нађеног минерала.

“У реализацију Пројекта ‘Јадар’ до сада је ‘Рио Тинто’ инвестирао преко двеста милиона америчких долара и спровео око 2.000 тестова ради развоја иновативне технологије за прераду јадарита. Приоритет је постизање дугорочних решења за развој новог, модерног и безбедног гринфилд рударско-индустријског комплекса. Радимо све да завршимо посао правовремено у најбољем интересу и за Србију и за нашу компанију”, наводи “Рио Тинто”.

У Влади очекују да им инвеститор до краја јула достави Елаборат о резервама јадрита, а већ почетком идуће године затраже и дозволу за изградњу рудника.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




“Уколико то све буде ишло у складу са том предвиђеном динамиком, тај рудник би могао да почне са експлоатацијом 2024. или почетком 2025. године. Управо им је одобрено додатних 30 милиона долара за завршетак ових радова. Нека процена вредности на отварању рудника је више од милијарду долара и реч је о једном налазишту које када крене експлоатација промениће слику Србије. Ми огромну наду улажемо у развој тог пројекта”, каже министар рударства и енергетике Александар Антић.

Прочитајте још:  Хаос у Великој Плани: Наоружани мушкарац улетео са пушком у средњу школу и почео да пуца!

У локалној заједници рачунају да ће та инвестиција погурати развој целог Подрињско-колубарског региона. Влада инсистира да поред рудника и прерађивачких капацитета, Лозница добије и фабрику литијумских батерија.

“Ми смо са нестрпљењем очекивали завршетак истражних радњи и оно што ми очекујемо то је да се крене у нови циклус. Тако да се цео тај поступак до коначног отварања рудника, а надамо се одмах потом у другој фази и фабричких постројења што пре дође, да упосли велики број људи и наравно, по основу рудне ренте и свега осталог, да овај град и наша држава и те како има бенефите од тога”, каже градоначелник Лознице Видоје Петровић.

Јадарит важи за минерал будућности. Има широку примену у ауто, авио и ракетној индустрији и информационим технологијама. Процењује се да лозничко налазиште може да испуни до десет одсто светских потреба за веома траженим литијумом.



РТС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *