САД истражују Харвард и Јејл због непријављених прихода

0

(Фото: Пиксибај)

Министарство образовања Сједињених Америчких Држава покренуо је истрагу против Харварда и Јејла, два престижна универзитета, због сумњи да нису пријавили сва примања која су добили од других држава, преноси ББЦ.

Надлежно тело је навело да елитне високошколске установе нису пријавиле стотине милионе долара у поклонима и комерцијалним уговорима које су потписали са мноштвом држава, укључујући и Kину и Саудијску Арабију.

Према америчком закону, универзитети су дужни да пријаве све поклоне и уговоре из страних извора вредније од 250 хиљада долара.

Тамошње Министарство просвете је саопштило је да је само у периоду од јула 2019. године открило око 6,6 милијарди долара претходно непријављених поклона из страних земаља, додавши да та бројка није коначна и да је та процена можда знатно потцењена.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Након тога су државни органи САД тражили од Харварда и Јејла да доставе имена и адресе свих страних извора уговора и поклона, као и активности које су финансирали тим новцем у протеклих шест-седам година.

Kрајем прошле године, Министарство образовања САД је и од Технолошког института у Масачусетсу (МИТ) и Универзитета Мериленд тражило да појасне детаље о њиховим контактима са Русијом и Kином.

“Ово је питање транспарентности. Ако факултети и универзитети прихватају страни новац и поклоне, њихови студенти, донатори и порезници заслужују да знају колико и од кога… На жалост, што више копамо, све више откривамо да већина њих [то не чини]”, рекла је америчкадржавна секретарка за образовање Бетси Девос, преноси ББЦ.



ББЦ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *