Војна сарадња Србије и Русије и на земљи и на небу

0

Вежба "Словенско братство 2019" (Фото: Министарство одбране)

Заједничке војне вежбе, обука, руске донације Србији и куповина руског наоружања чине војну сарадњу Београда и Москве. Комерцијални вид сарадње постоји више од десет година, док је споразум о војној сарадњи Србије и Русије потписан крајем 2013. године.

Највећи део наоружања и војне опреме Војске Србије потиче из Русије, односно бившег СССР-а или је произведен у Србији по руској лиценци.

Последњих година интензивиране су заједничке војне вежбе Војске Србије и Оружаних снага Руске Федерације, у складу са споразумом који је потписан 13. новембра 2013. године.

У складу са тим споразумом две војске су почеле да планирају заједничке војне вежбе, а прва која је одржана била је “Срем 2014” на полигону “Никинци” код Сремске Митровице.



Последњи БАРС 2019, одржан је у Русији, док се ове године планира извођење вежбе у Србији.

Од заједничких вежби до Међународних војних игара
Почев од 2017. године, копнене јединице Војске Србије изводе вежбе са колегама из Западног војног округа Оружаних снага Руске Федерације и то на полигонима у околини Санкт Петербурга.

На вежби се увежбава одбрана и напад јединица механанизоване пешадије, уз подршку минобацача и артиљерије. На прве две вежбе штаб је био заједнички, а српске и руске јединице су деловале одвојено, док је 2019. године направљена мешовита руско-српска јединица, чиме је постигнут већи степен интероперабилности две војске.

Последња у низу вежби је "Словенски штит 2019", која је одржана на две локације, у септембру у Русији и у октобру у Србији. Изазвали су велику пажњу јавности јер су у Србију за потребе вежбе допремљени ракетни систем С-400 и артиљеријско-ракетни систем "панцир С1".







РТС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *