„Србе оптужују за Сребреницу, а о Олуји се ћути“

У енглеским медијима Сребреница се приказује као најгнуснији злочин на европској територији после 1945.

Ово каже директорка лондонске Фондације за сећање на Јасеновац и Холокауст Драгана Томашевић и додаје да се притом не помиње ни операција „Олуја“ ни погром у Братунцу и Подрињу.

Томашевић, која је 7. фебруара у Лондону организовала обележавање Дана сећања на српске жртве усташког злочина у НДХ, рекла је у изјави за медије да је на Дан сећања на жртве Холокауста у Лондону српски народ приказан искључиво у светлу починитеља, а не жртве геноцида, преноси „Политика“.

„Дан сећања на жртве Холокауста у Лондону обухвата и све геноциде после Другог светског рата, а на централној комеморацији овог 27. јануара, нажалост, нису споменуте српске жртве усташког геноцида, али су зато помињани Срби који су починили ‘геноцид’ у Сребреници“, указује Томашевић.Она је додала да је српској дијаспори све теже да се носи са овим видом дискриминације и све веће србофобије на Западу која се, како је навела, огледа у медијима, школској лектири, вестима…

Томашевић је оценила да је проблем што у матицама (у Србији и Републици Српској) не постоји институционално и стратешки организована политика за неговање, очување и ширење културе сећања на сопствену историју, што доводи до све јачег присуства, не само ревизионизма, већ и дисторзије историјских чињеница.

Указала је и да мала и самоникла удружења, попут њене фондације, нису у стању да се носе са овим проблемима, без институционалне помоћи.

Она је предложила да Србија, с обзиром на то да, како је навела, мало каска за остатком света, а будући да су Јевреји и Јермени направили једну јако солидну конструкцију за очување културе сећања, може једноставно да прекопира ту матрицу.

„За почетак држава (било која) могла би основати институцију за прикупљање, архивирање, приказивање, истраживање и едуковање, а која би била на државном буџету и независна од било које владајуће странке и политичке власти“, рекла је Томашевић.

Указала је и да постоје српско-британска удружења која се заиста труде да промене преовлађујуће јавно мњење и да покажу српски народ у другом светлу, али немају подршку британских „мејнстрим медија“.

Због тога већина њих делује на локалном нивоу, закључује Томашевић.Танјуг

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.