“ЗАМЕНИО МЕ ЧЛАН СНС” Марија је доктор уметности, после 14 година на факултету добила је отказ

0

Marijino obrazloženje za vraćanje Povelje FOTO: Printscreen

Дипломирани пијаниста и доктор уметности и медија, Марија Динов Васић, остала је без посла прошле године у јулу, а сада размишља о одласку у иностранство.

Некад најбоља студенткиња Факултета уметности у Нишу, асистент на одсеку за клавир, дошла је у ситуацију да не ради у струци и да остане без посла који је годинама квалитетно обављала.

– Радила сам 14 година као асистент на Факултету уметности у Нишу. Докторирала сам у новембру 2019. на Универзитету уметности у Београду (Теорију уметности и медија). Не радим од јула 2019. године, а на моје радно место примљен је, више од 10 година млађи колега, члан Српске напредне странке. Сада размишљам о одласку из Србије – каже за Директно.рс Марија Динов Васић.



Kако каже, саопштење о отказу није добила, истекао јој је уговор, а нови који је по закону Факултет био обавезан да јој понуди – није видела.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Након мало времена расписали су нови конкурс за другог кандидата и тако ме заменили. Сада сам на Бироу рада, од њих сам добијала до средине јануара око 22.000 динара месечно као накнаду јер имам више од 10 година стажа. Посао тешко да ћу наћи јер сам тужила Факултет због незаконитог поступања, а сви у граду се плаше одмазде од стране деканице Факултета Сузане Kостић, која је и сама незаконито на тој позицији – рекла је за Директно.рс Марија и додала да услове конкурса одређују према референцама “пожељног кандидата”, као и да је у таквом систему лако елиминисати неподобне.

Прочитајте још:  Давенпорт: Све ресурсе ставити у америчке интересе



Марија, до прошле године асистенткиња на катедри за клавир на Факултету уметности у Нишу вратила је 2018. године Повељу Универзитета, коју је добила пре 14 година као први дипломирани студент овог Факултета. Разлог – на обележавању Дана факултета исту Повељу добио и ректор Универзитета у Нишу Драган Антић.

– Нажалост, у светлу актуелних дешавања, када пристајемо на немо сведочење о непрестаном гажењу свих конвенција и принципа академске етике, била сам принуђена да Повељу вратим представницима Универзитета у Нишу – рекла је Марија.

Претходних година, деканица Сузана Kостић је била често у медијима због непотизма. Агенција за борбу против корупције тражила да Kостић буде смењена, јер је на Факултету уметности запослила сина тадашњег председника Савета факултета Драгана Жунића. Ипак, она је добила нови мандат.

Такође, смена је затражена јер је Kостићева ангажовала своју сестру, адвокатаиз Лесковца, као правног заступника Факултета у случају тужбе једне од запослених због мобинга. Факултет је сестри Kостићеве на име накнаде за адвокатске услуге платио 273.000 динара.



Директно

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *