Орбан: Некада смо мислили да је ЕУ наша будућност, али данас знамо да смо ми будућност Европе (Видео)

Виктор Орбан (Фото: Принтскрипт)

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је у обрац́ању нацији да је Будимпешта сазнала да не мора да воли „уморну бриселску елиту“, истичуц́и да је Мађарска будуц́ност Европе.

„У последњих десет година сазнали смо да Европа није у Бриселу,“ каже мађарска новинска агенција МТИ. „Европа је нас и не морамо да волимо уморну бриселску елиту … У прошлости смо мислили да је Европа наша будуц́ност, али данас знамо да смо будуц́ност Европе.“

Орбан се вец́ дуже време не слаже с Бриселом и напада и ЕУ и Европску народну странку (ЕПП), у којој је његова странка Фидес суспендована.

„Имамо проблема са ЕУ и ти проблеми потичу из различитог приступа начину изградње Европе“, рекао је Орбан на европској крајње десничарској конференцији почетком фебруара у Риму.

Европски парламент је ове године критиковао Мађарску због владавине закона у земљи.

Странка Фидесз Орбана суспендована је из Европске народне странке (ЕПП) од марта 2019. године. Обустава је продужена ове године.Орбан је такође изразио задовољство што је Мађарска нашла „заједничку основу“ са суседним земљама, Хрватском, Словачком, Словенијом и Србијом, и у стању је да ступи у ширу сарадњу и савезе са њима.

„Историја је људима Централне Европе још једном пружила шансу да изграде нови савез заснован на својим националним интересима, што би нам омогуц́ило да се бранимо од претњи и са истока и са запада“, рекао је мађарски премијер.

Истакао је да чињенице показују да последња деценија представља најуспешније десет година у последњих сто година мађарске историје.

„Наша земља зна да је Мађарска на првом месту“, рекао је Орбан.

Такође је рекао да су „права насилних криминалаца постала важнија за доносиоце одлука од грађана који се придржавају закона“.

„Они су спремни да бране починитеље уместо жртава“, рекао је. „Ова опасна појава сада је стигла и до Мађарске, а ми смо у озбиљним дискусијама и међународним споровима.“Курир

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.