У Србији га уводи Фондација „Новак Ђоковић“: Грчка црква против увођења у школе програма медитације

Атина – Грчка црква неће дозволити да се у школама и дечјим вртићима примењује програм медитације „Мајндап”, који пропагира америчка глумица Голди Хон, јер је, како се наводи у објашњењу, „недопустиво да деца у Грчкој званично изучавају било шта што се базира на будистичком веровању”.

Сарадња Културног центра острва Скијатос и Међународног фонда Голди Хон „Сколастик” на програму психолошког приступа у раду са децом биће обустављена. Иако се „Мајндап” примењује у неким основним школама и вртићима у Јордану, Великој Британији, САД, Хонгконгу, па и у Србији, где је такође изазвао дилеме, после презентације на Скијатосу представници Грчке цркве упозорили су да се програм базира „на будистичким религиозним веровањима и да представља опасност по вернике у Грчкој”.

Петнаест часова за децу од три до 14 година, који би требало да им помогну да побољшају психичко и емоционално здравље, ослободе се стреса, страха и емоција које коче развој здравих односа, олакшају им учење и комуникацију с вршњацима јесу, према тумачењу овдашње цркве, непотребни.„Стрес младих и старих лечи се радосним поверењем и преданошћу истинитом Богу, љубави, милосрђу и радости којима их учи црква”, каже се у саопштењу и подвлачи да је оно што нуди „Мајндап” засновано на будистичкој вери и, посебно, практиковању медитације, што је, како се оцењује, неприхватљиво за православље.

Образовни пакет „Мајндап” је и у Србији изазвао много реакција када је посредством Фондације „Новак Ђоковић”, која је сарађивала с фондацијом Голди Хон, уведен у неке вртиће и основне школе. Тада су део јавности и родитељи упутили критике Министарству просвете, упозоравајући на то да затвара очи пред чињеницом да је „будистичка секта” присутна међу ђацима. Министарство је одговорило да програм „Мајндап” није секта јер га је министарство званично регистровало. Реаговала је и Српска црква, која је, као и грчка, закључила да је програм „штетан по душу деце која му се подвргавају” јер их учи техникама „свесног гледања” и медитације.

Америчка глумица Голди Хон је 2003. године покренула овај програм помоћи деци. Она лично већ деценијама практикује трансценденталну и будистичку медитацију и, на основу сопственог искуства, дошла је на идеју да осмисли програм за децу у школама. Финансирала је тим који је креирао „Мајндап”, у који је, поред неуролога, укључила и оне који практикују „свесност”. Била је уверена да ће у Грчкој, где, управо на Скијатосу, проводи свако лето, бити прихваћен у вртићима и школама и да ће то још више учврстити њене везе са земљом коју воли. Али, у Грчкој су утицај цркве и приврженост православљу још увек јачи од било каквих иновација, чак и када долазе од холивудских звезда.Политика

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.