“Жена која живи у грађанском браку није ПРАВА супруга, већ утеха која бесплатно ПРУЖА УСЛУГЕ”

1

Дмитриј Смирнов (Фото Rusline)

Познати руски протојереј Дмитриј Смирнов, руководилац Комисије за питања породице и заштиту деце и жена Московске патријаршије изазвала је бурну полемику када је током сусрета православног друштва “Ортодокс БРО” жене које живе невенчано упоредио са “бесплатним проституткама”. Казао је да жена која живи у “грађанском браку” није права супруга, већ “привремена утеха” која бесплатно “пружа услуге”.

– Речи Смирнова су биле глупа увреда, поготово неочекивана од свештеника. Али је очигледно протојереј хтео да штити традиционалну породицу – казала је Јекатерина Лахова, председница Савеза жена Русије.

Реаговала је и Марија Захарова, портпарол руског Министарства спољних послова која је иронично предложила представнику за односе са јавношћу Московске патријаршије Владимиру Лејгоди да “некако назову” и мушкарце у грађанском браку. Познати руски рокер Сергеј Шнуров, лидер групе “Лењинград” је стиховима поручио протојереју Смирнову да “не постоје бесплатне жене”.



– Не намеравам да се извињавам никоме. Ја сам само јавно говорио о томе што се иначе зна. Какав је статус жене која живи заједно са мушкарцем у ванбрачној вези? Нема никаквог статуса. Она само пружа бесплатне услуге, али то не жели да призна – казао је протојереј Смирнов новинару московске агенције РБК.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За такву ситуацију он више криви мушкарце који не желе да преузму одговорност.

– Жене треба да кажу мушкарцима: “Ако не желиш да се венчамо онда нећу ни да живим са тобом у грађанском браку”. Видећете после тога колико ћете имати брачних понуда. Овако му бесплатно пружате сексуалне услуге и, осим тога, перете му и кувате – поручује протојереј Смирнов.

Прочитајте још:  Норвешка "нова нормалност": Здрав, радноспособан мушкарац осећа се као "жена са инвалидитетом"

Московска патријаршија је покушала да умири ситуацију, па је поручила да речи протојереја Дмитрија Смирнова не треба доживљавати буквално.



Интересантно је да је протојереј Дмитриј Смирнов знатно жешће критиковао руске мушкарце рекавши да су “национална трагедија”, али није било никаквих полемика.

– Мушкараци су углавном инфантилни и многи од њих до 50 година не израсту у праве мушкарце. Али, мањина ипак постоји и из њих се регрутују официри и космонаути. Нажалост, већина је инфантилна и неспособна да издржава породицу и васпитава децу. Они су само биолошки мушкарци – казао је Смирнов.

ИЛАРИОН СЕ ИЗВИЊАВА

Митрополит Иларион руководилац Одељења за међународне везе Московске патријаршије се извинио због изјава протојереја Дмитрија Смирнова: – Протојереј је и раније имао провокативне изјаве са жељом да привуче пажњу – казао је Иларион и изразио наду да је протојереј Смирнов чинио то са добром намером.



Бранко Влаховић / Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на ““Жена која живи у грађанском браку није ПРАВА супруга, већ утеха која бесплатно ПРУЖА УСЛУГЕ”

  1. Ne vidim nikakvu gresku u njegovom postupku.to sto se vecina prepoznala je druga stvar.ako je istina da je svaki brak van crkve blud,onda treba pogledati istini u oci.i zasto bi se ilarion izvinjavao,znaci opet se gleda da se ugodi ljudima a ne Bogu i istini!istina boli ali je istina…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *