Од следећег месеца, Швајцарци опет пописују некретнине у Браничевском округу

0
стан

(Фото: В. Веизовић / Васељенска ТВ)

Поново почиње попис имовине, и ажурирање база података о некретнинама. Kроз програм Швајцарске владе “Реформа пореза на имовину“ наредних месеци, на терену ће радити 36 пописивача.

Швајцарска влада финансира попис непокретности у 35 општина у Србији, у оквиру програма “Реформа пореза на имовину”, саопштено је из програма “Реформа за имовину”.

Тренутно је у 13 општина ангажовано 36 пописивача некретнина, а у остале 22 општине попис ће почети током марта, најавила је стручњак швајцарског програма Јелена Холцингер.

План је да се цео посао заврши до краја ове године и да што је могуће више некретнина буде у систему пореске евиденције.

Процене су, како је указала, да у зависности од општине до општине, има од 10 до 30 процената некретнина које су ван пореске евиденције.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Све општине које су биле у програму “Реформа пореза на имовину” повећале су проценат наплате тог пореза и ниједна од њих није подигла износе пореза, наводи се у саопштењу програма “Реформа пореза на имовину”.

– У првом циклусу на терену је радио 321 пописивач, и евидентирано је око 100.000 нових некретнина – тврди Јелена Холцингер.

Пет најбољих општина поделило је наградни фонд од милион франака, поклон владе Швајцарске.

Према искуству швајцарског програма највећи проблеми са којим се општине сусрећу када је реч о порезима на имовину су непријављивање квадратуре као и промене на власништву, као што су на пример, продаје или оставинска решења.

Сви пописивачи имају јасно истакнуте легитимације, које је издала општина. Прошли су обуку и до сада није било ниједног инцидента. Такође, на терену се показало да неки људи једноставно нису знали да је било каква промена око величине некретнина њихова обавеза да то пријаве, већ су мислили да то ради општина.

Прочитајте још:  Кенеди: Касетну муницију је Америка користила и током бомбардовања Србије 1999.

Процене општина су да има између 10 и 30 посто непописаних некретнина, међутим, нису све тражиле пописиваче за попис некретнина. Један број општина је скоро све некретнине пописао,али их нису унели у пореску евиденцију.

Телеграф

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *