За почетак довољне само три кошнице! Ево колико је новца потребно да би се започео ПЧЕЛАРСKИ БИЗНИС

0
пчела

Пчеле (Фото: Pixabay)

Ђоко Зечевић, пчелар, коме су 73 године, по узору на свог прадеду, такође неуморно пчелари на мирисној планини.

Био у 19. веку на Златару чувени пчелар Ђоко Зечевић, за кога причају да је позне године дочекао. Живео 114 лета, од 1808. до 1922, а кажу да је и у дубокој старости имао стотинак кошница “вршкара”.

Данас његов праунук Ђоко Зечевић, коме су 73 године, такође неуморно пчелари на мирисној планини. Уједно, као изузетан познавалац пчеларења и званични предавач Савеза пчеларских организација Србије, открива тајне тог захтевног, корисног, а лепог посла.

– Причали су ми да сам по прадеди име добио, да будем као и он дуговечан. Видећемо, никад се не зна – казује овај професор-пчелар рођен у Вилови на обронцима Златара, и сада неуморан и пун елана.

Гени, мед и здрав златарски ваздух чине своје.
Предавање о пчеларењу држао је Ђоко прошлог викенда у Пољопривредној школи у Пожеги.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Kад је Зечевић надахнуто говорио о пчелама и меду с посебном пажњом су га слушали, на крају аплаузом наградили, полазници Зимске пољопривредне школе.



Ђоко, економиста који је током радног века био професор и директор, уздуж и попреко обишао Србију причајући о пчеларењу, а предавао је и у Црној Гори, БиХ, Македонији (у 14 градова за 16 дана) и Хрватској.

Објашњавао је Зечевић пољопривредницима шта је конвенционално, еколошко и органско пчеларење, поменуо да у Србији има разних пчелара: неки су хобисти, други пчеларе узгред, трећима је то занимање.

Има их и са преко 2.000 кошница, али је нашем селу и друштву, рече он, потребније што више малих, ситних произвођача меда са највише 100 пчелињих друштава.

Прочитајте још:  Дом здравља Бајина Башта: Пацијенти умиру док особље прави журке у подруму испод ковид амбуланте(Видео)

Покреће га љубав према пчелама
Ово може бити исплатив посао, без превише улагања, али само уз озбиљан приступ и љубав према пчелама.

Нема пчеларења на силу нити брзог богаћења, мрзовољни крај кошница нема шта да траже, наглашава Ђоко и наводи трошкове отпочињања овог посла:

– Израчунато је да су за почетак, да се набаве три кошнице и крене, потребна улагања од 427 евра. То није недостижна сума, а добродошло је и ако држава или општина помогну почетнику. Најсигурније је да се почне са три до пет пчелињих друштава. Било би зараде од меда, не велике, а прилика је да се посао полако развија. Говорим то на предавањима, саветујем да млади почну, али кад их позовем на предавања углавном дођу њихови родитељи. Млађе посао данас, изгледа, много не занима – причао је Зечевић.



Додаје да је поред зараде и те како битна и нематеријална корист: рад и боравак у пчелињаку у чистој природи, удисање паре из отворене кошнице, препуштање мисли зујању пчела и упознавање тог чаробног света. Све ово је одлично ослобађање од стреса савременог живљења. А пчелињи производи су, каже, од нарочитог значаја за здравље.

Посебну заинтересованост изазвао је говорећи о перги, ферментисаном полену изузетне лековитости. Истиче да је перга благодет за људски организам и да помаже код кардиоваскуларних обољења.

Пре неколико година медији су известили да је пчелар Ђоко у једној кошници на Златару, где је квалитетна пчелиња испаша, остварио рекордну производњу од 50 килограма меда. И то на стационарном пчелињаку са кога се пчеле не селе.

– Највећи унос нектара од трава цветница и медљике од четинара остварен је у тој кошници од 6. јуна до 1. јула – писано је тада, уз напомену да је Зечевић да би прегледао или скидао полунаставке са кошнице морао да користи мердевине.

Прочитајте још:  Прва понуђена цена за малину – 250 динара

Активиста је пчеларских организација већ две деценије. На Златару са супругом Борјанком поред многих кошница има свој стални штанд меда. У Ђоковој фамилији већ се два века баве пчеларењем, мед су у давна времена продавали и у Цариграду и Дубровнику.



Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *