ЦИНС: Зиђин на суду због загађења у Бору

0

(Фото: Пиксибај)

Министарство заштите животне средине покренуло је поступак против компаније Зиђин Бор Kопер (Зијин Бор Цоппер) због испуштања опасних материја у ваздух у новембру 2019. и јануару 2020, открива ЦИНС.

Министарство је компанију контролисало више пута, а најмање пет пута је утврдило пропусте откако је рударски басен приватизован крајем 2018. Док надлежни пребацују одговорност једни на друге, животи 45 хиљада грађана Бора су угрожени.

Инспекторка заштите животне средине Емила Тошић обишла је Зиђин и пронашла да су током 21. и 22. новембра прошле године концентрације сумпор-диоксида (СО2) ишле и до 4,6 пута изнад законом прописаних. Појединих сати је количина СО2 у ваздуху била 8,3 пута виша од дозвољене, наводи се у извештају инспекторке.




СО2 је гас оштрог мириса који доводи до учесталог кашља и надражаја ждрела. Узрочник је респираторних и кардиоваскуларних болести, а највише штети деци, старијима и особама са хроничним болестима плућа, извештава ЦИНС.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У новембру 2019. више стотина грађана протестовало је испред управе кинеске компаније Зиђин у Бору захтевајући да се реши проблем аерозагађења.

Грађани и активисти указали су да деца често обољевају од респираторних проблема, а од власти су захтевали да примора руководство РТБ Бор да поштује прописе.

РТБ Бор приватизовала је 2018. године кинеска компанија Зиђин, која је сада већински власник са 63 одсто удела, док Влада Србије има 36,9 одсто удела.




ЦИНС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *