Уместо истине о украденој деци – паре за нови ауто

0

(Фото: Пиксибај)

Влада Србије није одустала од своје верзије закона о бебама за које су сумња да су нестала из породилишта Србије, иако удружења родитеља месецима протестују и захтевају да се од те верзије одустане јер не помаже да се утврди истина о несталој деци.

Спорну одредбу по којој родитељима судија може да додели нематеријалну штету до 10.000 евра, што је вредност новог аута, уколико суд не може да утврди шта се догодило са новорођеним несталим дететом, родитељи су више пута оценили као покушавај да се новцем купи ћутање родитеља.

У понедељак (данас) почиње скупштинска расправа о Предлогу закона о утврђивању чињеница о статусу новорођене деце за коју се сумња да су нестала из породилишта у Републици Србији. Са друге стране, родитељи који сумнају да су им деца украдена у породилишту предлажу да стручни тимови заједно са родитељима и цивилним сектором направи закон који ће довести до истине где су деца.

Закон такође предвиђа да родитељи у ванпарничном поступку (што је поступак у којем утврђујете наследство), уз прилагање доказа малтене докажу да им је дете нестало. Са друге стране, родитељи траже снажне истражне радње, кривичну одговорност, процесуирање за одговорне и утврђивање истине у сваком случају појединачно.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Спорни Предлог закона ушао је у скупштинску процедуру без јавне расправе у марту 2018. године по други пут (први пут у новембру 2016. године).

Помоћника министра правде Чедомир Бацковић на гостовању на РТС у новембру прошле године најавио је и ДНK анализу односно поређене калупа узетих приликом обдукција са ДНK родитеља. Међутим, родитељи траже да им се дозволи паралелна, независна анализа калупа, у иностранству.

Прочитајте још:  САД: Специјална операција је била реакција Руске Федерације на акције НАТО-а у Југославији и другим земљама

Према подацима из медија, чак 6.000 родитеља у Србији сумња да су им бебе украдене одмах по рођењу и продате породицама у Европи, а њих 1.500 је у претходних десетак година покренуло тужбе и кривичне пријаве, од којих ниједна никада није решена, уз образложење да су застареле.

Подсећамо, држава седам година одуговлачи да поступи по пресуди Европског суда за људска права из 2013. године, који је наложио држави да исплати 10.000 евра одштете и судске трошкове Зорици Јовановић јер држава ни после 30 година није успела да објасни шта се догодило са њеном бебом, која је рођена као здрава на клиници у Ћуприји у октобру 1983, а затим три дана касније наводно умрла.




Нова економија

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *