УН први пут о израелско-палестинском питању: Решити конфликт стварањем две државе

0
узбуњивача

(Фото: AP Photo / Seth Wenig)

Савет безбедности УН је поновио своју подршку решењу израелско-палестинског конфликта формирањем две државе.

Како је јуче пренео АП, ово је прво оглашавање УН о израелско-палестинском питању од како је амерички председник Доналд Трамп у јануару представио свој план за решење вишедеценијског конфликта.

Америчка агенција подсећа да је Трампов план наишао на позитивне реакције израелске стране, док су га Палестинци тренутно одлучно одбацили.

У јучерашњем саопштењу СБ УН, за које је гласало свих 15 чланица СБ, укључујући и САД, не помиње се Трампов план, а нема говора ни о палестинским претензијама о стварању независне државе, која би подразумевала целу Западну обалу и источни Јерусалим – територије које је Израел окупирао током Блискоисточног рата 1967. године.

Палестинци, како подсећа АП, захтевају и да се са поменутих територија склони више од 700.000 израелских досељеника.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




У саопштењу УН се не помињу ни ти захтеви, али се зато даје подршка решењу конфликта стварањем две државе, додаје АП.

Трампов план, који је, како наводи АП, „помпезно представљен“ крајем јануара у Белој кући, предвиђа давање суверенитета Израелу над великим делом окупиране Западне обале, док нема говора о палестинском сну о независној држави.

Уместо тога, у Трамповом плану се Палестинцима нуди ограничена аутономија, али под условом да се повинују многобројним захтевима, међу којима је и демилитаризација.

Израел би, такође, над том палестинском аутономном територијом према Трамповом плану, имао потпуну безбедносну контролу, додаје Асошијејтед прес.



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *