Бугарски политичар се пожалио: Преласком на евро, државе губи суверенитет

Еври (Фото: Pixabay)

Земље, ступањем у еврозону, у великој мјери губе суверенитет, сматра посланик бугарске Партије европских конзервативаца и реформиста Кристиан Шкварек.

„То се већ неколико деценија дешава у Европи. Што више националних држава преноси свој суверенитет на Брисел, видимо да губе контролу над питањем: шта је уопште национална држава, да ли она има смисла“, изјавио је Шкварек телевизији “Европа“.

„Идемо ка томе да се националне државе у Европи претварају у општине које се могу бавити питањима као што су водоснабдевање, струја, порез, али да главне одлуке о својој будућности и нацији они не могу доносити, пошто су у потпуности уступили свој суверенитет Бриселу“, изјавио је он.

Посланик се сложио да се овакве бриге у много мањем степену тичу великих држава као што су Француска, Немачка и Италија и позвао да се обрати пажња на мање државе. Он је нагласио да је њихово одбијање да пређу на евро диктирано рационалним разлозима.

„Зашто такве државе као што су Пољска, Чешка и Мађарска нису прихватиле евро? Тј, државе које, посебно је то случај са Пољском, су против антисиријске и прозападне позиције. Очигледно да то што се тамо дешава није због неких проруских, прокљемљовских или антизападних погледа“, нагласио је он.

Политичар је подсетио да је Пољска остала једина држава у Европи која није ушла у рецесију 2008. године – у већем степену захваљујући томе што није била чланица еврозоне.Спутњик

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.