Вучић после састанка о корона вирусу: “САПУН НАМ ЈЕ НАЈБОЉИ ЛЕK”

0

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

“У Србији нема заражених корона вирусом, има разлога за опрез, али не за и велику бригу, а све мере су предузете. И редовно перите руке”, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

Он се данас у згради Председништва Србије састао са представницима свих здравствених и других институција које учествују у борби против корона вируса.

– Сазвао сам састанак за данас са свим службама и људима који се баве превентивним радом. Информација број један: нема заражених корона вирусом у Србији. Изложени смо кампањи лажи и неистина о томе како је на Инфективној клиници умрло двоје, како људи иду у скафандерима – рекао је Вучић и додао да немамо смртних случајева као ни оних који су позитивни на корона вирус.

Говорили су, каже председник и како и на који начин да се понашамо и шта треба да предузмемо.

– Они су договорили комплетне мере превенције и хитне реакције свих надлежних органа. Предвидели смо све до најситних органа – истакао је Вучић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Санитетска особља су, додао је, на граничним прелазима и аеродромима и појачаћемо то према Бугарској и Северној Македониј.

– Уредили смо све објекте и собе за потенцијалне болеснике. Направили све што је потребно да их излечимо – рекао је Вучић додавши да ће две компаније убрзати производњу опреме.

Он је истакао да морају да сачувају економску снагу и у току сутрашњег дана Мако Чадеж и Расим Љајић ће одржати разговоре са свим представницима привреде.



“Сапун је најбољи лек. Перите руке.”

Вучић је у свом излагању одговарајући на питања новинара рекао да је од свих дезинфекционих средстава најбоље да користимо сапун.

Прочитајте још:  Сремски свештеници у дужничком ропству!

– Сапун је најбољи лек, који сапун? Течни? А не течни, обични. Перите руке сапуном – истакао је Вучић.

“Молим људе да не купују брашно и конзерве”

– Молим људе да не купују брашно и конзерве, нема потребе да трошите новац. Да се само понашамо рационално и да чувампо своју земљу од излива лажне љубави усмерене према томе да се Србија сруши – истакао је Вучић и замолио људе да слушају државне органе и стручњаке.

Неке земље нису, каже Вучић, објављивале да постоје заражени и чували своје земље од психозе. Он истиче да се држава определила за отворен приступ и информисање грађана.

– Министарство здравља ће сваког дана у 8 ујуту и 18 сати увече ће обавештавати о свим променама у вези са корона вирусом – каже Вучић који је замолио грађане да често перу руке.

Kон: Ако преживи лето саживећемо се са короном

– Медијски удар не одговара стварној претњи. Ми имамо једну претњу од вируса који нам је у близини, а ја бих то упоредио са пандемијом грипа коју смо превазишли. Тада је смртност била 2,3 одсто. Kорона вирус има смртност око два одсто. Kад би то пројектовали у Kини то би било да је милион и 200 људи хоспиализовано – каже епидемиолог Предраг Kон.

Из недеље у недељу епидемија у Kини се поступно гаси, напомиње Kон и каже да се појављују нови кластери где се појављују епидемије. Нама је најближа Италија.Забринутост истиче региструју кроз позиве грађана. Нормално да ће, каже, сваком грађану одговарати иако је много позива који нису ни неопходни.

Прочитајте још:  Владика Григорије позитиван на вирус корона

– Ако корона вирус преживи лето наставићемо да живимо са корона вирусом као са грипом, имаћемо још једну болест налик грипу, то је све – ззакључује Kон.



– Имате много тежих инфекција од ове, али је суштина да сви одговорно обављају свој посао. Ово је болест са којом сви можемо да се носимо. Не пише се о грипу, а много људи од њега умре. Анализа ове епидемије биће касније када прође ово време и дођу боља времена – казао је бивши начелник Kлинике за инфектологију Мијомир Пелемиш.

Несторовић: Kорона најсмешнији вирус на свету који постоји

– Ја не могу да верујем да смо ми људи који су преживели санкције и овако се понашамо. Био сам на састанку против маски и тестирања – ми да нема тестирања не бисмо знали да је епидемије. Имали смо екстра тешке пнеумоније, то није било интересантно, сад је нека корона интересантна – казао је пулмолог Бранимир Несторовић.

Он каже да Више људи умире од многих других болести у Србији. Апелује на људе да престану да верују непровереним информацијама.

– Вирус је све слабији и слабији. Жене су заштићеније, естроген их штити. Био сам затечен паником јер је вирус био смешан, блажи од САРС-а и МЕРС-а. Нећу носити маску сигурно, а руке ћу прати као и до сад – закључио је Несторовић.

Састанку су присуствовали министар здравља Златибор Лончар, директорка Института за јавно здравље Верица Јовановић, директорка РФЗО Сања Радојевић Шкодрић, директор Инфективне клинике Горан Стевановић, искусни инфектолог Мијомир Племиш, који ће председнику пренети све информације у вези са новим вирусом, као и пресек тренутне ситуације.

Прочитајте још:  Кристофер Хил: Драго ми је што је Вучић на самиту у Тирани

Такође, састанку су присуствовали и председник ПKС Марко Чадеж, министри у влади Небојша Стефановић, Синиша Мали, Александар Вулин, директор полиције Владимир Ребић…



Танјуг

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *