Америка плива у руској нафти

(Фото: Пиксибај)

Прошле године Русија је више него двоструко повећала испоруку нафте у САД и Велику Британију, саопштила је Федерална царинска служба. САД забрањују увоз енергената из Русије, а истовремено плива у руској нафти, јер је Русија други по величини испоручилац нафте на америчко тржиште.

Алексеј Белогорјев са Института за енергетику и финансије у Москви објашњава ово тиме што се тржиште нафте руководи чисто економском логиком.

Америка плива у руској нафти јер она није политизована као гас

„Тржиште нафте, за разлику од тржишта гаса и много других производа, није толико политизовано. Нафта је један од најликвиднијих производа на светском тржишту и као таква игра улогу важног финансијског инструмента. У том погледу, нема ничег изненађујућег у порасту испорука руске нафте у САД“, рекао је Белогорјев.

Он је додао да „значајан део нафте на тржишту продају међународни трговци који је купују у разним земљама, формирају неку врсту „коктела“ од разних врста нафте и препродају је крајњем потрошачу који можда ни не зна одакле та нафта долази. На барелу нафте нема знака на којем пише из које је земље.Независни аналитичар за нафту и гас Дмитриј Адамидов сматра да су санкције Венецуели један од разлога за повећања испорука нафте.

„САД имају лаку нафту, односно она се мора мешати са венецуеланском нафтом, као што је то био случај пре ове ситуације са Венецуелом. У руској класификацији ово се не сматра увек нафтом, већ кондензатом. Они су мешали нафту са тешком венецуеланском и добили мешавину компоненти неопходних за нормалну прераду и добијање производа. А чим је уведен ембарго на венецуеланску нафту, испоставило се да се не може све заменити домаћом нафтом. Зато из Русије узимају количине које су им потребне да би нафтна индустрија функционисала“, рекао је Адамидов.

Цена и хемијска својства руске нафте играју велику улогу

Алексеј Белогорјев истиче да је одређену улогу у повећаном извозу руске нафте у САД одиграла и њена конкурента цена.

„Купац нафте орјентише се на три фактора, међу којима је први, наравно, цена. Други фактор је квалитет, јер постоји много врста нафте и није свака врста применљива за специфичне процесе прераде. А трећи је логистика снабдевања и други додатни услови. Али кључни фактор је цена“, истакао је Белогорјев.Татјана Булатовић / Спутњик

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.