“Ратовали смо са Русијом 16 пута и опет ћемо”: Опасна порука из Анкаре, после погије 33 војника у Сирији

5

(Фото: Танјуг/AP Photo)

Саветник турксог председника Реџепа Тајипа Ердогана и члан Савета за безбедност и спољну политику Месут Хаки Ћасин поручио је, у јеку сукоба у Идлибу, да је Турска спремна да иде у рат са Русијом.

– Борили смо се са Русијом 16 пута у прошлости, и поново ћемо – поручио је турски званичник након што је потврђено да су јуче 33 турска војника страдала у ваздушним ударима сиријске војске код стратешки битног града Саракиб, који је пао у руке џихадиста.

Ћасин је додао да ће 25 милиона Муслимана који живе у Русији распарчати ову земљу изнутра у случају да избије рат са Турском.

Такође, данас су се руски председник Владимир Путин и турски лидер Реџеп Тајип Ердоган у телефонском разговору сложили да је потребно увести нове мере како би се смањиле тензије и нормализовала ситуација на северозападу Сирије, саопштио је Кремљ.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

(rt.com)

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

  1. Како то мислите да избије рат са Русијом па да 25 милиона циганије распарча Русију????
    Русија ће ратовати са Турском САМО ЈЕДНУ ЈЕДИНУ НОЋ ,ако дође до тог рата…УЈУТРУ Турска више неће постојати. Говна ће се у мешинама и цревима заледити свим чланицама нато-алијансе кад схвате да једна регионална сила од 70 милиона становника која је територијално неколико пута пространија од Немачке више не постоји…Доћи ће до расула и отказивања послушности унутар нато алијансе!!! Немачка ће прва изаћи ,макар по цену рата са Америком…
    ШТА СУ ВАМ АМЕРИ РЕКЛИ ДА ЋЕ РУСИЈА ДА СЕ БИЈЕ СА ВАМА МЕСЕЦИМА И ГОДИНАМА И ДА СЕ ИСЦРПЉУЈЕ УНУТРАШЊИМ ИСЛАМСКИМ ИНЦИДЕНТИМА???

    1. Русији би у најбољем случају требало 7 до 8 месеци да сломи отпор Турске.

      Посебну тешкоћу представља чињеница да би Руси морали да прођу кроз Грузију да би отворили фронт. Грузија је пред уласком у NATO и Руска интервенција би их експресно увела у тај савез. Проћи Грузију оклопљеним гусеничарима (тенкови, самоходне хаубице, борбена оклопна возила, лансери ракета кратког и средњег домета, радарска и емисиона техника) уопште не би било лако, јер је 87% територије Грузије тешко проходним планинчугама, а пут до Турске води баш преко најнепроходнијег дела званог “Велики Кавказ” (Большой Кавказ).

      Након што би уз знатне губитке у људству и техници прошли преко Великог Кавказа, спустили би се у “Колхидску низију” (Колхидская низменность), где би као на тањиру били сервирани Турској хаубучкој артиљерији и ракетним јединицима, а прави пакао дочекао би их по уласку у најбрдовитији и најпошумљенији део Турске, Borçka и Hatila.

      Тек када би све то прошли и успоставили ланац снабдевања могли би да уђу у рат са Турском.

      Ако би се пак сукобили на територији Сирије, Турска је много ближе и самим тим много брже може да трансформише фронт, снабдева трупе и мења однос снага на терену. Међутим, у том случају Русија би користила предност у супериорном наоружању да “кљуца” Турке са даљине, а уместо да пошаљу своје трупе, послали би свега неколико инструктора, а војску Сирије наоружали би до мере која је довољна да се Турци замисле да ли има треба инвазија на део Сирије. У том случају верујем да би Турци брзо одустали, јер би трпели губитке а не би могли да напредују.

        1. Ако би хтели да искрцају диверзанте и саботере – Црно Море је најбржи и најлакши пут. Али чак ни великим бродовима не би било могуће транспортовати довољно оклопне технике и људства за примарни удар против Турске, јер Турска није територијално мала, а није ни ретко насељена! То би била крајње рискантна – да не кажем самоубилачка опција, јер Турци војно нипошто нису за потцењивање!

          Знаш, ти бродови су прилично спори, а требало би негде у Турској да пристану а да их претходно Турска авијација, артиљерија и ракетне јединице не потопе. Не би могли Руси баш да мирно уплове у луку Трабзон и да кажу. “Вот Турки, и мы пришли! Пожалуйста подождите да искрцамо војну технику и људе са бродова, па да Вас нападнемо и разоримо”.

          Дакле – мора преко Грузије!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *