“Турска више неће заустављати избеглице” – мигранти већ кренули ка Европи

0

Мигранти (Фото: Tanjug / MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE)

Турска је одлучила да више не зауставља избеглице из Сирије који копном и морем покушавају стићи у Европу, изјавио је један турски званичник, преноси Ројтерс.

Званичник је то рекао очекујући масовни покрет избеглица из сиријске покрајине Идлиб где се налази милион расељених људи.

“Турска полиција, обалска стража и граничари добили су наредбу да се држе по страни”, рекао је он за Ројтерс.

Локални сиријски гувернер објавио је нешто раније да је у нападу на турску војску у Идлибу убијено 29 војника.

Сиријска опсерваторија за људска права саопштила је, међутим, да су погинула 34 војника.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је сазвао ванредно заседање свој савета безбедности у Анкари на којем су били министар одбране и шефови тајних служби. Према турским медијима, разговарало се о стању Идлибу.

Турска је послала хиљаде војника у ту граничну сиријску провинцију како би подржала побуњенике против офанзиве председника Башира ал-Асада.



Готово милион Сиријаца пребегло је у последња три месеца, у највећем егзодусу од почетка рата.

Према сиријској Опсерваторији, владине снаге су уз помоћ руске војске заузеле у последња три дана око 60 посто подручја у јужном Идлибу и у суседној покрајини Хами.

Ројтерс: Око 300 мигранта кренуло из Турске ка Европи
Група од око 300 мигранта кренула је из северозападне Турске према грчкој граници, након што је један турски званичник рекао да та земља више не зауставља избеглице из Сирије који копном и морем покушавају да стигну у Европу.

Ројтерс преноси наводе турске агенције Демирорен да се у групи миграната налазе и жене и деца, те да су кренули према граници у турској провинцији Едирн око поноћи.

Прочитајте још:  Индепендент: Британски педофили на скупу у Пољској у потрази за украјинском децом

Међу мигрантима има Сиријаца, Ирачана и Иранаца.

Ројтерс наводи да нема независну потврду ко су људи у групи и куда су кренули.

Раније је високи турски званичник рекао да је Анкара одлучила да пусти избеглице из Сирије да крену ка Европи.

“Турска више неће задржавати сиријске избеглице да стигну до Европе копном или морем”, навео је тај званичник.

Неколико милиона сиријских избеглица налази се у камповима у Турској.

Иначе, турски председник Реџеп Тајип Ердоган одржао је синоћ хитан састанак безбедносних служби, након што су турски војници страдали у ваздушним нападима снага Башара ел Асада.

Најмање 34 турска војника су погинула у ваздушним ударима у сиријској провинцији Идлиб, саопштила је Сиријска опсерваторија за људска права са седиштем у Великој Британији.

Турска је послала хиљаде војника и тешког наоружања у Идлиб на северозападу Сирије како би пружила подршку побуњеницима који настоје да зауставе офанзиву сиријске владе и руских снага са циљем да поврате ову територију, подсећа Ројтерс.

АП је синоћ јавио да су сиријски опозициони борци, уз подршку Турске, поново заузели стратешки важан град на северозападу Сирије, Саракеб.

На тај начин су успели да пресеку кључни аутопут М5 који повезује град Алеп на северу с престоницом Дамаском, само неколико дана пошто га је сиријска влада отворила, први пут од 2012.

Иначе, Турска и Русија подржавају супротстављене стране у сиријском рату, при чему Анкара пружа подршку опозицији, а Москва председнику Асаду, подсетио је АП.



Танјуг

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *